Svijet

Deutsche Welle: Nevada u SAD - idealno mjesto za skrivanje novca

Deutsche Welle: Nevada u SAD - idealno mjesto za skrivanje novca
Deutsche Welle: Nevada u SAD - idealno mjesto za skrivanje novca

BERLIN - Poreske oaze su obično egzotična mjesta kao što su britanska Djevičanska ostrva, Sejšeli, ali i američka savezna država Nevada.

To ne treba da čudi, jer su Sjedinjene Američke Države idealno mjesto za skrivanja novca, navodi radio Deutsche Welle (DW):

Ako se radi o sakrivanju pravog imovnog stanja, onda svi prvo pomisle na Švajcarsku, Luksemburg, Kajmanska ostrva.

Međutim, prema saznanjima koja potiču iz "Panamskih papira“, ta mjesta nisu na listi deset najtraženijih poreskih oaza svijeta. Jedna američka država, Nevada, jeste na toj listi, prenosi Tanjug.

"Nevada se svjesno nudila inostranstvu kao mjesto zamagljivanja porijekla imovine“, kaže Džejson Šermanom, profesor na univerzitetu Grifit u Australiji.

On se naučno bavi temom utaje poreza širom svijeta. Profesor Šerman je iznenađen da Nevada nije u javnosti poznatija kao poreska oaza.

"Pod plaštom Amerike kao najveće ekonomske sile svijeta, Nevada izgleda kao ozbiljnije mjesto od ozloglašenih tropskih ostrva, a ima oštrije propise o tajnosti porijekla novca i posjeda“, konstatuje Šerman.

Nevada je pri tom jedinstvena, jer javno ističe kako ne želi da sarađuje sa saveznim vlastima. Ali čak i da nije tako, Vašington na međunarodnom planu želi da suzbije poreske oaze, ali kod kuće primjenjuje potpuno drukčija mjerila.

Jedan zakonski akt prinudio je sve strane banke i fondove da američkim saveznim vlastima stave na raspolaganje imena i adrese vlasnika računa. Ali Vašington do sada odbija da uvede ista pravila za strance koji imaju račune u Sjedinjenim Američkim Državama.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je prije dvije godine predložila kako da se poveća transparentnost u odnosu između poreskih vlasti i stranih vlasnika računa.

Multilateralnom sporazumu koji je potom razrađen pristupile su skoro sve poreske oaze, ali Sjedinjene Američke Države to odbijaju.

Pošto su skoro sve poreske oaze uvele međunarodni standard o transparentnosti Sjedinjene Američke Države su izbile na sam vrh liste zemalja koje potpomažu sakrivanje imovinskog stanja i novca.

Piter Kotečen, za Deutche welle kaže da je "na početku izgledalo kao da će se i druge zemlje usprotiviti mjerama kojima se uvodi transparentnost finansijskog poslovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije