Svijet

Đinping: Rusija i Kina će stati na put osvajačkim ambicijama SAD

Đinping: Rusija i Kina će stati na put osvajačkim ambicijama SAD
Đinping: Rusija i Kina će stati na put osvajačkim ambicijama SAD

Rusija i Kina će najkasnije do 2026. zavladati svetom, tvrdi kineski predsjednik Si Đinping.

On je u obraćanju naciji prošle nedjelje istakao da će njegov savez sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pobijediti NATO i konačno stati na put osvajačkim ambicijama SAD.

EU i SAD propadaju

Kineski predsjednik je neobično zapaljivo izlaganje imao povodom 95. godišnjice osnivanja Kineske komunističke partije.

"Svjedoci smo svakodnevne američke agresivne politike i prema Rusiji i prema Kini. Vjerujem da Rusija i Kina mogu da naprave pakt u odnosu na koji će NATO biti nemoćan i koji će okončati imperijalističke težnje Zapada", naveo je Đinping.

On je dodao da se svijet već sada nalazi na prekretnici, na ivici radikalnih promjena.

"Vidimo da Evropska unija polako propada, kao i američka ekonomija. To sve vodi novom svjetskom poretku", rekao je Đinping.

Prema njegovim riječima, neizbježne su promjene.

"Ništa ne može biti kao što je bilo nekad. Za deset godina imaćemo novi svjetski poredak u kojem će ključan biti savez Kine i Rusije", istakao je kineski vođa.

Njegovim govorom zapadni lideri, naročito američki, bili su zaprepašćeni. Oni su to protumačili kao javni poziv Si Đinpinga Vladimiru Putinu da njihove dvije zemlje formiraju vojni savez protiv NATO, od kojeg Vašington godinama strahuje.

Kina i Rusija, naime, tijesno sarađuju u ekonomskoj sferi i na više nivoa na međunarodnoj sceni, ali nemaju konkretan vojni savez. Najbliže tome je Šangajska organizacija za saradnju (SCO), čiji su osnivači Rusija i Kina, pripadaju joj i Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, a uskoro bi trebalo da se priključe i Indija i Pakistan.

U pitanju je savez koji podrazumijeva razmjenu obavještajnih podataka među članicama, zajedničke antiterorističke operacije i borbu protiv sajber terorizma na teritoriji centralne Azije, ali ne i konkretnu vojnu saradnju. Da je formiranje rusko-kineskog vojnog saveza veoma blizu, govore i ranije izjave Vladimira Putina. On odavno želi da proširi i vojne i ekonomske veze s Kinom, zemljom koju naziva svojim najvažnijim strateškim partnerom.

"Ovakva saradnja više nije dovoljna. Zato smo započeli razgovore o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji. 'Sveobuhvatno' znači da ćemo sarađivati na svim važnim svjetskim pitanjima, a 'strateško' znači da ćemo pridavati ogroman značaj saradnji naših vlada", rekao je Putin krajem juna, prilikom posjete Kini.

Prijetnje sve veće

Inače, i Moskva i Peking suočavaju se s rastućom prijetnjom SAD i NATO na svojim granicama. Objema zemljama prijetnju predstavlja američki raketni sistem THAAD, koji Vašington namjerava da postavi u Južnoj Koreji, nadomak granica Rusije i Kine.

Amerika tvrdi da je to zaštita od eventualnog napada Sjeverne Koreje. Pored toga, SAD još od kraja 90-ih godina provociraju Moskvu šireći NATO na istok Evrope, približavajući se tako ruskim granicama.

S druge strane, Peking ima problem s Amerikom u Južnom kineskom moru, koje istorijski pripada Kini, a SAD ga smatraju međunarodnim vodama. Vašington stalno šalje svoje brodove u kineske vode i nadgleda tu teritoriju špijunskim letjelicama, što Peking smatra provokacijom.

 

 

 

(Informer)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije