Svijet

Figaro: Irački Kurdi za Mosad špijuniraju Iran

Figaro: Irački Kurdi za Mosad špijuniraju Iran
Figaro: Irački Kurdi za Mosad špijuniraju Iran

TEL AVIV - Izraelska tajna obavještajna služba Mosad uspjela je da se ubaci u autonomni kurdski region u sjevernom Iraku kako bi špijunirala razvoj iranskog nuklearnog programa, prenose danas izraelski mediji pisanje francuskog lista "Figaro".

Pozivajući se na anonimne bezbjednosne izvore u Bagdadu, francuski list navodi da je Izrael angažovao iranske kurdske izbjeglice da sakupljaju informacije o tom programu i da cilja nuklearne eksperte u Islamskoj Republici Iranu.

Pojačan obavještajni napor mogao bi biti povezan za uvećanom napetošću između Irana i SAD, zbog prijetnji Irana da će zatvoriti strateški moreuz Ormuz, spekuliše "Figaro".

Šef izraelske armije Beni Ganc izjavio je u utorak na sastanku parlamentarnog odbora za bezbednošt i spoljnu politiku da se Iran suočava sa rastućim međunarodnim pritiskom.

"Na iransko rukovodstvo je to uticalo, ali ne možemo sagledati da li će rastući pritisak dovesti do toga da odustanu od nukleranog programa. Godina 2012. će po svoj prilici biti kritična za Iran", rekao je Ganc.

Iran je, inače, optužio i Izrael i SAD da su se ubacili u Islamsku Republiku i da su im na meti nuklearni naučnici - petoro ih je ubijeno od 2007. godine. Jedan je danas poginuo od eksplozije bombe podmetnutne u njegov automobil kraj Teheranskog univerziteta. Obje zemlje su porekle te optužbe.

Izraelski mediji podsjećaju da je u ponedjeljak jedan Amerikanac, iranskog porijekla, osuđen u Iranu za špijunažu za SAD. Ta zemlja je zatražila da odmah da bude oslobođen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije