Svijet

Hamond: Putin može da okonča rat telefonskim pozivom

Hamond: Putin može da okonča rat telefonskim pozivom
Hamond: Putin može da okonča rat telefonskim pozivom

London -- Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi da okonča građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, izjavio je šef britanske diplomatije Filip Hamond.

Gostujući u emisiji "Endrju Mar šou" Hamond je rekao da odlazak ili ostanak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na vlasti "naposlijetku zavisi od toga da li su Rusi spremni da iskoriste svoj uticaj da ga sklone".

"Postoji jedan čovjek na ovoj planeti koji može da okonča građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, a to je gospodin Putin", rekao je Hamond, prenio je "Independent".

Šef britanske diplomatije je kazao da postoji oko 150.000 boraca umjerene opozicije u Siriji, koji su pogođeni ruskim bombardovanjem.

"Rusi su pokrenuli nemilosrdne vazdušne napade, ubrzano povećavajući njihov intenzitet u proteklih nekoliko sedmica i to je primoralo njih (sirijske opozicione snage) da napuste neke od položaja koje kontrolišu", naveo je Hamond.

"Važna stvar, međutim, jeste da sirijski režim nema borce, nema snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. Tako da je to pomalo pat pozicija", istakao je on.

Šef britanske diplomatije je pozvao Rusiju da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji koji se sastoje od "taktike upotrebe tepih bombi" i "proizvoljnog bombardovanja civilnih područja".

"Zahtijevamo da Rusi ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i svoje obaveze iz rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su potpisali", dodao je Hamond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije