Svijet

Havrami: Izmišljen i neosnovan izvještaj da kurdistan prodaje naftu ID

Havrami: Izmišljen i neosnovan izvještaj da kurdistan prodaje naftu ID
Havrami: Izmišljen i neosnovan izvještaj da kurdistan prodaje naftu ID

LONDON - Ministar za prirodne resurse iračkog Kurdistana Ašti Havrami rekao je danas da je izvještaj u kojem se navodi da su regionalne vlasti pomagale u švercu nafte sa polja pod kontrolom "Islamske države" izmišljen i neosnovan.

Havrami je na konferenciji za novinare u Londonu naglasio da je poznato kuda odlazi svaka kap nafte koja prođe kroz sistem.

On je naglasio da vlasti čine sve da se za svaki barel nafte utvrdi odakle dolazi i gdje ide.

Ministarstvo za prirodne resurse Kurdistana objavilo je saopštenje kao odgovor na, kako se navodi, pogrešne izvještaje u kojima se sugeriše da je dio sirove nafte došao sa teritorije pod kontrolom "Islamske države".

"Ti izvještaji su izmišljeni i neosnovani", istakao je Havrami, dodajući da njegova Vlada naporno radi sa saveznicima da omete isporuke nafte proizvedene u dijelovima Iraka pod kontrolom "Islamske države".

Kurdistan od 2014. godine obilazi Bagdad i izvozi naftu direktno poslije spora sa saveznim vlastima oko udijela u budžetu. Trenutno izvozi više od 500.000 barela dnevno.

Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane procjenjuju da "Islamska država" od prodaje nafte mjesečno zarađuje oko 47 miliona dolara. Prema procjenama Stejt departmenta, na poljima pod kontrolom "Islamske države" proizvede se oko 40.000 barela nafte dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije