Svijet

Iran ne da zalihe obogaćenog uranijuma

Iran ne da zalihe obogaćenog uranijuma
Iran ne da zalihe obogaćenog uranijuma

LOZANA - Iranski nuklearni pregovarač Abas Arakči izjavio je danas da je slanje iranskih zaliha nuklearnog materijala u inostranstvo, što je ključni zahtjev svjetskih sila na razgovorima u Lozani, neprihvatljiv.

"Izvoz zaliha obogaćenog uranijuma nije u našem programu i mi nemamo namjeru da ih šaljemo u inostranstvo. To ne dolazi u obzir", rekao je Arakči novinarima u švajcarskom gradu.

Ministar spoljnih poslova Britanije Filip Hemond rekao je da vjeruje da nuklearni dogovor s Iranom može biti postignut i insistirao da Iran ne smije da se dočepa atomske bombe.

"Ovdje smo jer vjerujemo da je dogovor moguć", rekao je Hemond novinarima.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer upozorio je danas da je ulog u pregovorima o iranskom nuklearnom programu previsok i da je moguće da bude i daljih kriznih trenutaka uoči roka o postizanju prelimiranog dogovora, a to je kraj marta, prenosi Rojters.

Iran i šest svjetskih sila nastoje da do utorka postignu nacrt sporazuma o smanjenju iranskog nukleranog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Potpun sporazum trebalo bi da bude gotov do 30. juna. Svjetske sile žele da Iran smanji nuklearni program i da uvedu inspekciju, kako bi bilo onemogućeno pravljenje bilo kakve atomske bombe.

Sporazum koji pregovarači pokušavaju da sastave je veoma kompleksan i dva roka da se napravi prelazni sporazum, prošle i 2013. godine su propuštena.

UN su uvele nekoliko sankcija Iranu još od 2006. s ciljem da Teheran zaustavi širenje svog nuklearnog i raketnog programa, dok si sankcije EU i SAD od 2010. imale za cilj izvoz nafte i finansijski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije