Svijet

Izbori u Ukrajini (ne)legitimni?

Izbori u Ukrajini (ne)legitimni?
Izbori u Ukrajini (ne)legitimni?

KIJEV - To što se danas ne glasa u nekoliko rejona Donjecke i Luganske oblasti na istoku Ukrajine, ne znači da su parlamentarni izbori nelegitimni, izjavila je danas šefica posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS-a Doris Barnet.

"Nemamo nikakvo pravo da govorimo da zbog neučestvovanja određenih teritorija Ukrajine na izborima možemo da ocijenimo ili nagovjestimo da ovi izbori mogu biti nelegitimni", rekla je ona tokom posjete biračkom mjestu u Domu oficira u Kijevu, prenosi agencija Ukrinform.

Barnetova je uvjerena da oni koji govore o tome "stavljaju u sumnju čitav proces i žele da diskredituju same izbore", navodi ukrajinska državna agencija.

Zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Sergej Jarovoj izjavio je da se izbori za poslanike Vrhovne rade (parlamenta) održavaju u 17 od 32 okruga Donjecke i Luganske oblasti - 12 u Donjeckoj i pet u Luganskoj, prenijela je agencija RIA Novosti.

Pritom, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Mihail Ohendovski rekao je da se ni u tim izbornim okruzima neće glasati na svim biračkim mjestima.

"Na žalost, neće se glasati na svim biračkim mjestima u tim okruzima. Zbog apsolutno jasnih razloga - teritorijom nekoliko okruga praktično sada prolazi linija fronta", rekao je Ohendovski na pres konferenciji.

Prema njegovim riječima, od 12 okruga u Donjeckoj oblasti samo u šest glasaće se na svim biračkim mjestima, a u Luganskom se ni u jednom od pet okruga neće glasati na svim mjestima.

Ohendovski je, kako prenosi Ukrinform, rekao da skupština budućeg saziva treba odmah po konstituisanju da usvoji izmjene izbornog zakona, koji će omogućiti CIK-u da zakaže ponavljanje izbora u 15 okruga dvije oblasti na istoku zemlje na kojima se nije glasalo.

A za održavanje izbora na Krimu i u gradu Sevastopolju treba usvojiti specijalan zakon.

Prema njegovim riječima, Ukrajinci će danas izabrati samo 423 od 450 poslanika skupštine, jer u 15 okruga Donjecke i Luganske oblasti i 12 okruga Krima i u Sevastopolju izbore nije bilo moguće održati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije