Svijet

Izraelci ubili evropske humanitarce: Oglasili se Španija, Poljska i Britanija

Izraelci ubili evropske humanitarce: Oglasili se Španija, Poljska i Britanija
Foto: Twitter / Printscreen | Izraelci ubili evropske humanitarce: Oglasili se Španija, Poljska i Britanija

​GAZA - Španija, Poljska i Velika Britanija danas su od Izraela zatražile pojašnjenja nakon što je njegova vojska u Pojasu Gaze ubila njihove državljane, radnike humanitarne organizacije. Državljani Australije, Velike Britanije i Poljske su među sedmero ubijenih zaposlenih humanitarne organizacije "World Central Kitchen" slavnog kuhara Hozea Andresa.

Ubijeni su juče u izraelskom vazdušnom napadu u centralnoj Gazi, objavila je organizacija. "Lično sam zatražio od izraelskog ambasadora Jakova Livnea hitna pojašnjenja", napisao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski na Twitteru. 

Livne mu je rekao kako će "Poljska uskoro dobiti rezultate istrage ove tragedije". "Pridružujem se izrazima saučešća porodicama našeg hrabrog volontera i svih civilnih žrtava u Pojasu Gaze", dodao je Sikorski. 

Izraelska vojska objavila je da na najvišim nivoima sprovodi opseežnu istragu kako bi utvrdila okolnosti onoga što naziva tragičnim incidentom. Gradonačelnik Przemisla, gradića na jugoistoku Poljske, identifikovao je radnika WCK-a, volontera, kao Damiana Sobola.

"Juče je naš kolega, stanovnik Przemisla, volonter, član tima World Central Kitchena - Damian Sobol, ubijen u raketnom napadu izraelskih snaga u humanitarnom konvoju koji je isporučivao hranu u Pojasu Gaze", napisao je na Facebooku. 

Dodao je:

"Nema riječi kojima bi se opisalo što ljudi koji su poznavali tog fantastičkog čovjeka osjećaju u ovom trenutku. Počivao u miru", dodao je.

I španski premijer Pedro Sančez danas je pozvao Izrael da razjasni okolnosti oko ubistva sedmero volontera. 

"Nadam se i zahtjevam da izraelska vojska što je prije moguće razjasni okolnosti ovog brutalnog napada koji je odnio živote sedmoro humanitaraca koji nisu činili ništa drugo osim pomaganja", rekao je nakon posjete kampa za palestinske izbjeglice Džabal el-Husein u Amanu. 

Ubijeni humanitarci putovali su u dva blindirana vozila označena logom World Central Kitchena te su pogođeni nakon što su napustili skladišta s humanitarnom pomoći. Sančez je ranije u utorak na Twitteru napisao kako je "zgrožen" tim događajem te da su njihova "solidarnost, altruizam i predanost onima u potrebi" izvor ponosa španske vlade. 

Reagovala je i Velika Britanija koja očekuje "transparentna i potpuna objašnjenja" od Izraela, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron. "Od ključne je važnosti da humanitarni radnici budu zaštićeni i sposobni obavljati svoju misiju", istakao je Kameron, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije