Svijet

Još nema garancija Kijeva za konvoj

Još nema garancija Kijeva za konvoj
Još nema garancija Kijeva za konvoj

MOSKVA - Predsjednik Međunarodnog kometeta Crvenog krsta (MKCK) Peter Maurer rekao je danas u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom da su se ruska strana i ustanici na istoku Ukrajine pobrinuli u punoj mjeri za sve aspekte osiguranja bezbjednosti za humanitarni konvoj, ali da još nema neophodnih bezbjednosnih garancija ukrajinske strane za prolaz konvoja i naknadnu distrubiciju humanitarne pomoći.

Kako su javile ruske novinske agencije, Moskva i MKCK postaraće se da se pitanje upućivanja ruske humanitarne pomoći riješi što je prije moguće.

"Ministar inostranih poslova Rusije i predsjednik MKCK dogovorili su se da preduzmu narednih sati energične mere radi rešavanja pitanja o što skorijem početku upućivanja ruske humanitarne pomoći", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Lavrov je, kako se navodi, izrazio nadu da odugovlačenje sa pružanjem bezbjednosnih garancija nije "pokušaj Kijeva ili drugih snaga da onemoguće najvažniju humanitarnu akciju", prenijela je RIA Novosti.

Predsjednik MKCK, navodi ruski MIP, visoko je ocijenio mjere koje je ruska strana preduzela na planu organizovanja pružanja pomoći stanovništvu jugoistočne Ukrajine, a Lavrov je ukazao da se situacija pogoršava iz dana u dan.

"Ruši se infrastruktura, bolesnici ostaju bez lijekova, djeca bez hrane, u mnogim naseljima nema vitalnih sredstava", rekao je Lavrov.

Kolona od 262 kamiona iz Podmoskovlja krenula je 12. avgusta sa približno 2.000 tona pomoći ka Ukrajini i sada se nalazi u Rostovskoj oblasti.

Sada se prvih 16 kamiona nalazi na graničnom prelazu "Donjeck" a još niko nije provjeravao tovar, navodi ruska agencija.

Ranije danas šef monitoring misije OEBS-a u Rostovskoj oblasti u Rusiji Pol Pikar rekao je da posmatrači te organizacije neće provjeravati tovar humanitarnog konvoja i da se time bavi Crveni krst.

"Mi pratimo šta se dešava na (rusko-ukrajinskoj) granici, posmatrači OEBS-a ne učestvuju u verifikaciji, nemamo mandat za to. Time se bavi CK", rekao je Pikar.

Interfaksu je načelnica pres službe regionalne delegacije MKCK za Rusiju, Belorusiju i Moldaviju Viktorija Zotikova rekla da Komitet očekuje da će do srijede okonča pitanje bezbjednog prolaska humanitarnog konvoja na istoku Ukrajine.

Ona je, takođe, najavila da će šef za operativne aktivnosti MKCK u Evropi i Srednjoj Aziji Loran Korba doputovati večeras u Moskvu i da je planirano da održi sastanke sa ruskim zvaničnicima u srijedu.

Prošlog petka Korba je posjetio Kijev i razgovarao sa ukrajinskim vlastima.

Ta ruska agencija prenela je i saopštenje ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednosti i odbranu (SNBO) da je u Lugansk upućena prethodnica MKCK, čiji će predstavnici ocijeniti stanje i organizovati dopremanje humanitarne pomoći žiteljima tog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije