Svijet

Kada su i kako obarani putnički avioni u svijetu

Kada su i kako obarani putnički avioni u svijetu
Kada su i kako obarani putnički avioni u svijetu

BEOGRAD - Malezijski avion sa 298 putnika i članova posade, koji se srušio juče na teritoriji Ukrajine u blizini granice sa Rusijom, ukoliko budu potvrđeni navodi da je oboren - biće najnoviji i najtragičniji u nizu slučajeva obaranja putničkih aviona koji su dosad zabilježeni u svijetu.

U istoriji civilne avijacije nekoliko puta su se putnički avioni našli na nišanu, često slučajno, a posljednji takav incident se dogodio 2001, prenosi "Russia Today".

Prije 13 godina, svih 78 putnika i članova posade poginulo je kada su ukrajinske snage slučajno, tokom vojne vježbe, raketom S-200 pogodile ruski putnički avion koji je letio na relaciji Tel Aviv - Novosibirsk, nakon čega se letjelica u plamenu srušila u Crno more.

Ukrajina je tek poslije osam dana preuzela odgovornost za ovaj incident, navodi ruski kanal.

Prvi slučaj obaranja jednog putničkog aviona zabilježen je 1955, kada su 7 članova posade i 51 putnik poginuli nakon što je avion kompanije "El Al" na liniji Beč - Tel Aviv preko Istanbula pogođen u bugarskom vazdušnom prostoru.

"Avion se raspao u vazduhu usljed eksplozije izazvane hicima koji su pogodili desno krilo, a vjerovatno i lijevo, zajedno sa jednim ili više projektila većeg kalibra u zadnjem dijelu trupa", navedeno je tada u saopštenju o vjerovatnim uzrocima pada letjelice.

Osamnaest godina kasnije, 1973, "boing 727" je, dok je letio iz Tripolija za Kairo preko Bengazija, oboren u izraelskom vazdušnom prostoru. Tada je preživjelo samo 5 od ukupno 113 osoba, koliko se nalazilo u letjelici libijske aviokompanije.

Među prvim tragičnim slučajevima obaranja putničkih aviona bila je i letjelica korejske aviokompanije koja je 20. aprila 1978. skrenula s planiranog kursa na relaciji Pariz - Seul i zalutala u Sovjetski Savez, nakon čega je na nju otvorio vatru presretački avion, pri čemu su poginula dva od 97 putnika, prenosi AP.

Posada "Korean erlajnsa" je bila prinuđena da sleti, usred noći, na površinu jednog zaleđenog jezera.

Avion iste aviokompanije je 1. septembra 1983. oborila najmanje jedna sovjetska raketa vazduh-vazduh pošto je, takođe, greškom ušao u vazdušni prostor SSSR-a, a tada je poginulo svih 240 putnika i 29 članova posade.

RT podsjeća da je Sovjetski Savez u početku poricao da išta zna o ovom incidentu, a da je pilot kasnije priznao da je znao da je riječ o civilnom avionu, ali je mislio da je možda korišćen u vojne svrhe.

Operacije potrage i spasavanja nisu tada bile koordinisane na međunarodnom nivou zbog tenzija vezanih za hladni rat.

Jedan od slučajeva obaranja putničkih aviona zabilježen je i 3. jula 1988, kada je avion iranske aviokompanije, koji je letio iz Teherana ka Dubaiju, oborila raketa zemlja-vazduh ispaljena sa američkog vojnog broda USS Vinsens, u trenutku kada je iransko-irački rat bio blizu kraja.

Ni tom prilikom niko nije preživio od ukupno 290 ljudi koliko ih je bilo u avionu, od kojih 274 putnika - među kojima 66 djece - i 16 članova osoblja.

Iranska vlada je smatrala da je to bio namjerno izveden i nezakonit akt, navodi ruski kanal.

Godine 1993, tri gruzijska aviona kompanije "Transer" oborile su, u odvojenim incidentima, rakete u Suhumiju, u Abhaziji, pri čemu je poginulo ukupno 136 ljudi.

"Malezija erlajns" je juče izgubila kontakt sa svojim avionom koji je letio na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur, četiri mjeseca nakon što je misteriozno nestao njen "boing 777" na letu 370, koji je iz malezijske prestonice letio za Kinu, sa 239 putnika i članova posade, podsjeća američka agencija.

Dok je 8. marta letio iznad mora istočno od Malezije, taj avion je napravio nagli zaokret, prešao iznad malezijskog poluostrva i skrenuo južno preko Indijskog okeana, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije