Svijet

Keri zabrinut zbog kritika Dutertea na Obamin račun

Keri zabrinut zbog kritika Dutertea na Obamin račun
Keri zabrinut zbog kritika Dutertea na Obamin račun

VAŠINGTON - Državni sekretar SAD Džon Keri razgovarao je proteklog vikenda sa filipinskim kolegom, istakavši snažne i stabilne veze između dvije savezničke zemlje, nakon što su komentari predsjednika Filipina Rodriga Dutertea pokrenuli pitanja o bilateralnim odnosima, saopštio je danas Stejt department.

"Keri je izrazio zabrinutost zbog tona opaski Dutertea, koji je oštro kritikovao američkog predsjednika Baraka Obamu i govorio o razlazu sa SAD", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, javlja Rojters.

Kako je Kirbi naveo, Keri je na osnovu telefonskog razgovora, u nedjelju, stekao utisak da SAD i Filipini "mogu ovo da prebrode".

Vašington nema saznanja da je Manila preduzela bilo kakvu praktičnu akciju u cilju raskida veza sa SAD, dodao je portparol Stejt departmenta.

Duterte je tokom nedavne posjete Kini kazao da je "Amerika izgubila" u pogledu vojnih i ekonomski veza sa Filipinima i objavio "odvajanje od SAD".

Predsjednik Filipina je prije tri dana, po povratku iz četvorodnevne posjete Kini, objasnio da njegova izjava o "odvajanju od SAD" ne znači prekid odnosa Manile i Vašingtona, već razdvajanje njihove spoljne politike.

Američki Stejt department je ranije objavio da će SAD tražiti objašnjenje od Filipina za izjavu Dutertea o "odvajanju" od Vašingtona, ocjenivši da je njegova izjava zbunjujuća i u suprotnosti sa bliskim partnerstvom dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije