Svijet

Kirgistan: Bombaški napad kod ambasade Kine, napadač mrtav

Kirgistan: Bombaški napad kod ambasade Kine, napadač mrtav
Kirgistan: Bombaški napad kod ambasade Kine, napadač mrtav

BIŠKEK - U blizini kineske ambasade u Kirgistanu danas je eksplodirao automobil pri čemu je poginuo vozač, a tri osobe su ranjene, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kirgistana, dok vlasti navode da je riječ o samoubilačkom bombaškom napadu, javile su agencije.

Vozač automobila je pokušao da probije kapiju ambasade, rekao je neimenovani kirgistanski bezbjednosni zvaničnik, javlja Rojters.

"Kao rezultat eksplozije, samo je teroristički bombaš-samoubica poginuo. Članovi bezbjednosnog osoblja ambasade su ranjeni", rekao je novinarima potpredsjednik kirgistanske vlade Jeniš Razakov, prenosi AFP.

Lokalna medicinska služba saopštila je da je u eksploziji poginuo vozač, dok su dva člana osoblja ambasade i jedna žena lakše ranjeni.

TASS navodi da je ranjeno troje lokalnih stanovnika koji su radili na teritoriji kineske ambasade i da kirgistanska policija sada identifikuje bombaša-samoubicu.

Zaposleni u ambasadi Kine i obližnoj američkoj ambasadi su evakuisani, saopštila je kirgistanska služba za vanredne situacije.

Izvor u policiji u Biškeku rekao je francuskoj agenciji da je automobil marke "micubiši delika" probio kapiju ambasade prije nego što je eksplodirao nasred kompleksa, u blizini rezidencije kineskog ambasadora.

Još jedan izvor u službi bezbjednosti Kirgistana naveo je da se unutar vozila nalazila eksplozivna naprava.

Lokalni stanovnici rekli su francuskoj agenciji da su im uslijed eksplozija popucala stakla na prozorila i zatresle su ime se kuće.

Kirgistan, centralnoazijska zemlja, deli granicu sa Kinom, odnosno graniči se sa njenim autonomskim ujgurskim regionom Sjinđijang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije