Svijet

Klintonova svojevremeno željela jaku Rusiju

Klintonova svojevremeno željela jaku Rusiju
Klintonova svojevremeno željela jaku Rusiju

NJUJORK - Američka televizija „Foks njuz“ je objavila stari intervju predsjedničke kandidatkinje Hilari Klinton, dok je bila na funkciji državne sekretarke, u kojem je izjavila da je glavni cilj SAD da pomogne Rusiji da ojača.

U članku „Foks njuza“ se porede njene izjave od prije šest godina sa onima koje je davala tokom predizborne kampanje, a riječ je o intervjuu koji je Klintonova dala ruskom novinaru i voditelju Vladimiru Pozneru martu 2010. godine.

Amerika suviše slaba da zavodi red u svijetu

„Čujemo da je Rusija zabrinuta da želimo na neki način da je oslabimo. To je daleko od istine. Naš cilj je da pomognemo Rusiji da ojača. Mi na Rusiju gledamo kao na zemlju sa bogatom kulturom, sa intelektualnom prijestonicom koju bi Rusija trebalo da ima kao jedan od lidera 21. vijeka. Ponekad imamo osjećaj da mi više vjerujemo u budućnost Rusije, nego što to čine sami Rusi“, rekla je ona svojevremeno.

Autor članka Ričard Grinel ocijenio je da je Klintonova u to vrijeme bila pristalica ponovnog uspostavljanja odnosa sa Moskvom, dok je za vrijeme predsjedničke kampanje kritikovala svog protivnika iz redova republikanaca Donalda Trampa zbog njegove izjave da je ruski predsjednik Vladimir Putin jak lider.

Grinel je takođe podsjetio da su u međuvremenu ruske vlasti uspjele da nadigraju Klintonovu, pogotovu kada je riječ o Siriji, Iranu i generalno na Bliskom istoku, dok su SAD stajale po strani. „Samim tim, tadašnja državna sekretarka SAD je zaista i učinila ono što je željela — da ojača Rusiju“, dodaje novinar.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije