Svijet

Konfuzija oko ukradenih raketa zemlja-vazduh u Bugarskoj

Konfuzija oko ukradenih raketa zemlja-vazduh u Bugarskoj
Konfuzija oko ukradenih raketa zemlja-vazduh u Bugarskoj

SOFIJA - Predstavnik jedne državne firme u Bugarskoj unio je danas dodatnu konfuziju izjavom da dva bugarska oficira, uhapšena ranije danas zbog krađe 103 rakete zemlja-vazduh iz zajedničke bugarsko-američke vazdušne baze Bezmer, na jugoistoku zemlje, uopšte nisu počinili tu krađu.

Glavni vojni tužilac te oblasti Krum Manov saopštio je da su dva oficira, šef skladišta oružja i šef logistike u bazi, optuženi za krađu dobara i držanje velike količine municije, a za to djelo mogu da dobiju kazno od tri do 15 godina zatvor.

Rakete su prebačene u manjem kamionu u vlasništvu vojne firme VMZ Sopot. Pronađene su nedaleko od skladišta za demontiranje municije

iz vremena Varšavskog pakta (1955-91), gdje je u seriji eksplozija u utorak povrijeđeno devetoro ljudi, a troje se vode kao nestalo.

U izjavi izvještaču Frans presa, direktor VMZ Sopot Ivan Stoenčev odlučno je odbacio sve optužbe o krađi raketa, osudivši "histeriju" koja prati čitav slučaj.

"Naše proizvode redovno šaljemo na testiranje na vojnim avionima...Dio raketa je ostao neupotrebljen i sa bazom u Bezmeru smo se dogovorili da ih preuzmemo", rekao je on.

"Sve je urađeno u saradnji sa ministarstvom odbrane", dodao je Stoenčev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije