Svijet

Lavrov: Upozorili smo na "crvene linije" u Siriji

Lavrov: Upozorili smo na "crvene linije" u Siriji
Foto: N.N. | Lavrov: Upozorili smo na "crvene linije" u Siriji

MOSKVA - Američki vojni udari na Siriju prošle sedmice uklonili su svaku moralnu obavezu Rusije prema kojoj bi mogla da ne isporuči protivavionske raketne sisteme "S-300" sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Rusija i koalicija na čelu sa SAD imale su kontakte na nivou vojnih resora, nedugo prije američkog raketnih napada na Siriju.

Lavrov je za RIA "Novosti" izjavio da je prije američkih udara na sirijske mete Rusija rekla američkim zvaničnicima koja područja Sirije predstavljaju "crvene linije" za Moskvu i američka vojna akcija ih nije prešla.

“Prije nego što su materijalizovani planovi izvođenja napada zapadne trojke načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov je jasno rekao da ako neke akcije takozvane koalicije nanesu štetu ruskim vojnicima, oštro i jasno ćemo odgovoriti. Pritom, smatraćemo zakonitim metama ne samo rakete, već i sisteme iz kojih su one ispaljene. To je bilo rečeno jasno i nedvosmisleno”, istakao je Lavrov.

“Nakon toga su održani kontakti na nivou vojnog rukovodstva, na nivou generala, imeđu naših predstavnika i komande američke koalicije. Oni su bili obavješteni gdje su naše ’crvene linije‘, uključujući i na ’zemlji‘, geografski. U svakom slučaju, rezultati su pokazali da oni nisu prešli ’crvenu liniju‘”, naglasio je ruski ministar.

Ruska vojska je predstavila dokaze da je sirijski PVO oborio dio raketa koje su ispalile SAD, Velika Britanija i Francuska.   

On kaže da je uvjeren da ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Tramp neće dozvoliti oružani sukob dvije zemlje.

(Agencije, Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije