Svijet

Makronov pokret imaće apsolutnu većinu u parlamentu

Makronov pokret imaće apsolutnu većinu u parlamentu
Foto: Tanjug/AP | Makronov pokret imaće apsolutnu većinu u parlamentu

PARIZ - Pokret "Republika u pokretu" francuskog predsjednika Emanuela Makrona je u drugom krugu parlamentarnih izbora osvojio najviše glasova i apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju izlaznih anketa.

Prema rezultatima dvije izlazne ankete, "Republika u pokretu" i njihovi politički saveznici "MoDem" dobili su između 355 i 366 poslaničkih mjesta u 577-članoj Nacionalnoj skupštini.

Makronov pokret osnovan je prije nešto više od godinu dana, a polovina kandidata ima malo ili nikakvog političkog iskustva.

Prema projekcijama "Republikanci" i njihovi saveznici formiraće najveći opozicioni blok sa 97 do 133 poslaničkih mjesta, a Socijalisti, koji su bili na vlasti u protekloh pet godina, sa svojim partnerima imaju između 29 i 49 poslaničkih mjesta.

Stranka krajnje desnice Nacionalni front imaće od četiri do osam poslaničkih mjesta.

Drugi krug izbora obeležio je nizak odziv glasača.

Le Pen osvojila svoje prvo mjesto u parlamentu

Lider kranje desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen prvi put je osvojila poslaničko mjesto u francuskom parlamentu.

Le Pen je izjavila da je njena partija, sudeći prema dosadašnjim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora, osvojila šest mjesta u parlamentu.

Ona je istakla da će poslanici njene partije da se "svim potrebnim sredstavima bore protiv štetnih projekata vlade", a posebno protiv Makronove proevropske i promigrantske politike, prenio je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije