Svijet

Marijupolj broji žrtve bombaškog napada

Marijupolj broji žrtve bombaškog napada
Marijupolj broji žrtve bombaškog napada

KIJEV - Najmanje 20 lica je poginulo kada su proruski aktivisti gađali ukrajinske pozicije u gradu Marijupolju, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kijevu saopštilo je da je u napadu na strateški važnu luku pod kontrolom vladinih snaga ranjeno 46 ljudi, prenio je Frans pres.

Šef regionalne policije u Donjecku Vjačeslav Abroskin ranije je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je u napadu na stambene zgrade u tom gradu ubijeno deset lica, javio je Rojters.

Iako su prvobitno objavljene tvrdnje da proruski aktivisti nisu gađali grad i da je sve "ukrajinska laž i provokacija", vođa proruskih aktivista Aleksandar Zaharčenko je potvrdio da su aktivisti granatirali Marijupolj, javlja Rojters.

"Danas smo pokrenuli ofanzivu na Marijupolj. To je najbolji mogući spomenik za sve naše mrtve", rekao je Zaharčenko na skupu u Donjecku, gdje je Dan žalosti zbog žrtava napada na trolejbusko stajalište.

Podsjetimo, RIA Novosti su ranije prenijele saopštenje štaba samoproglašene Donjecke Narodne Republike da oni ne raspolažu artiljerijom koja može da nanosi udar po rejonima Marijupolja o kojima saopštavaju ukrajinske snage.

Sekretar savjeta Naconalne odbrane Ukrajine Aleksandar Turčinov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin "lično odgovoran" za, kako je rekao, dramu koja se danas dogodila.

Vrijeme ističe  

U međuvremenu je visoka predstavnica EU Federika Mogeriji rekla da je vrijeme da strane sjednu za pregovarački sto.
"Vrijeme ističe", upozorila je Mogerini u saopštenju za medije i podsjetila na jučerašnju tragediju u Donjecku, kada je osam civila poginulo u minobacačkom napadu za koji se ukrajinska vojska i proruske snage međusobno optužuju.

Kijev traži sastanak Savjeta bezbjednosti  

Kijev je zatražio sastanak Savjeta bezbjednosti UN nakon granatiranja Marijupolja na jugoistoku Ukrajine, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"Pozivamo naše zapadne partnere i Savjet bezbjednosti UN da odmah sazovu sjednicu Savjeta bezbjedosti UN", rekao je Jacenjuk, prenijela agencija "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije