Svijet

Merkel: Berlin podržava novi investicioni plan

Merkel: Berlin podržava novi investicioni plan
Merkel: Berlin podržava novi investicioni plan

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da podržava novi plan Evropske komisije vrijedan više milijardi evra za pokretanje ekonomije, ukoliko sredstva budu mudro investirana.

"Njemačka Vlada podržava, u principu, predloženi paket novog predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera. Investicije su važne ali je iznad svega bitno u koje projekte", rekla je ona u obraćanju poslanicima donjeg doma njemačkog parlamenta.

Evropska komisija predložila je danas investicioni plan vrijedan 315 milijardi evra u cilju jačanja posustale privrede ovog bloka, sa oko 21 milijardu evra početnog kapitala od institucija EU.

Prijedlog moraju da odobre evropski lideri na samitu u decembru.

Njemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel rekao je da je zadovoljan novim prijedlogom za investicije.

Gabrijel je nakon razgovora sa zamjenikom britanskog premijera Nikom Klegom istakao da je "Evropi neophodan rast", ali i da je, takođe, neophodno da pojedine članice evropskog bloka izvrše strukturne reforme, te da sam novac nije dovoljan.

Novi Evropski fond za strateško investiranje finansiraće se iz budžeta EU i od Evropske investicione banke, mada su "vrata otvorena" i za direktne doprinose zemalja članica.

Merkelova je sugerisala da Njemačka najvjerovanije neće biti u poziciji da iznosi nove finansijske ponude. NJemačka treba da kasnije tokom sedmice usvoji nacrt svog budžeta za narednu godinu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije