Svijet

Merkel: Plan sa Turskom za izbjeglice je prioritet za EU

Merkel: Plan sa Turskom za izbjeglice je prioritet za EU
Merkel: Plan sa Turskom za izbjeglice je prioritet za EU

BRISEL - Države članice Evropske unije svim silama su podržale zajednički plan sa Turskom o ograničenju priliva izbjeglica u Evropu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel rano jutros, nakon višečasovnih razgovora sa liderima 28-članog bloka u Briselu.

"Danas imam da saopštim nešto važno, a to je da ne samo što smo potvrdili akcioni plan EU i Turske, već smo ga proglasili prioritetom", rekla je Merkel novinarima, govoreći o planu za zaštitu spoljnih granica Unije, zaustavljanje priliva migranata i suzbijanje ilegalne migracije, prenosi Rojters.

Kako je istakla, i Austrija je podržala plan EU i Turske, uprkos svojoj jednostranoj odluci da uvede dnevna ograničenja na ulazak izbjeglica i migranata na austrijsku teritoriju. "U Evropi smo svi uvijek partneri", naglasila je njemačka kancelarka.

Osvrnuvši se na drugu važnu temu dvodnevnog samita u Briselu, Merkel je poručila da lideri EU žele da postignu dogovor kako bi Britanija ostala u tom bloku, iako će za mnoge zemlje biti teško da postignu takav sporazum, navodi britanska agencija. "Postoji želja da se Britanija zadrži u sastavu Evropske unije.

 Postalo je jasno da sporazum u tom cilju za mnoge neće biti lak, ali ta želja postoji", rekla je Merkel novinarima na kraju prvog dana samita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije