Svijet

Na stotine mrtvih u nasilju Boko Harama u Nigeriji

Na stotine mrtvih u nasilju Boko Harama u Nigeriji
Na stotine mrtvih u nasilju Boko Harama u Nigeriji

DAMASAK - Na stotine ljudi pronađeno je mrtvo u sjeveroistočnom nigerijskom gradu Damasaku, koji su, očigledno, žrtve Boko Harama, saopštili su lokalni izvori, dan pošto je nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari naveo da su ekstremisti "lažna vjerska grupa" i obećao da neće štedjeti napore u borbi protiv njih.

"Sumorni nalaz u Damasaku daleko je brojniji od oko 100 tijela pronađenih u masovnoj grobnici ispod mosta, pošto je grad oslobođen početkom marta od strane čadskih snaga", rekao je stanovnik Kaumi Kusur.

Mrtva tijela su pronađena u kućama, po ulicama i još mnogo u koritu rijeke Damasak koja je presušila, naveo je isti izvor i dodao da su žrtve sahranjene u 20 masovnih grobnica tokom prošlog vikenda.

Još jedan stanovnik, Muhamed Sadik, koji je pomogao u sahranjivanju u subotu, rekao je da se procjenjuje da broj žrtava više od 400, mada vlada nigerijske države Borno nije navela preciznu brojku, već su naveli da se radi o stotinama žrtava, prenijela je agencija AFP.

Prije mjesec dana agencija Rojters je javila da su pripadnici Boko Harama kidnapovali više od 400 žena i djece u Damasku - gradu koji je potom oslobođen uz pomoć snaga Nigera i Čada.

"Uzeli su 506 mladih žena i djece. Ubili su oko 50 prije odlaska", rekao je stanovnik Sulejman Ali i dodao da ne zna da li su ih ubili ili poveli sa sobom.

Oslobodioci, vojnici Nigera i Čada pronašli su tijela, očigledno pogubljenih stanovnika, ispod most koji vodi ka Damasaku, gdje su ulice bile prepune dokaza da su vođenje borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije