Svijet

Neće biti sastanka Obame i Fidela Kastra u Havani

Neće biti sastanka Obame i Fidela Kastra u Havani
Neće biti sastanka Obame i Fidela Kastra u Havani

VAŠINGTON - Bijela kuća odbacila je mogućnost susreta između američkog predsjednika Baraka Obame i kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Kastra ovaj mjesec a nada se da kubanska vlada neće stvarati prepreke susretu Obame i disidenata u Havani, rekao je visoki izvor.

Obama bi trebao razgovarati s kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom tokom istorijske posjete od 20. do 22. marta ali neće se sastati s Fidelom Kastrom koji je preuzeo vlast u toj zemlji nakon kubanske revolucije 1959. i vodio Kubu 49 godina.

 "Nismo razgovarali o mogućnosti takvog susreta, a sigurno ga nećemo tražiti", rekao je Rouds, koji je bio jedan od pregovarača u tajnim razgovorima koji su i doveli do zatopljenja američko-kubanskih odnosa.

Upitan da jasno kaže isključuje li mogućnost takvog susreta, Rouds je rekao "Da".

Sastanak sa starijim Kastrom mogao bi zasjeniti ciljeve putovanja čiji bi fokus trebao biti budućnost američko-kubanskih odnosa a ne njihova turbulentna prošlost, smatra Vašington.

Kastro (89) je odstupio s vlasti nakon ozbiljnih zdravstvenih problema i rijetko napušta svoj dom u Havani.

Havana je ranije saopštila da ne očekuje da će doći do susreta Fidela Kastra i Obame, ali ga nije isključila.

Američka administracija jasno je rekla kada je planirala Obamin put da će se on sastati s antivladinim disidentima u Havani uprkos protivljenju kubanskog vodstva onome što smatra miješanjem u unutrašnja pitanja.

 Rouds je rekao da spiak osoba za taj susret još nije završen, a da će se on održati ili u američkoj ambasadi ili u rezidenciji ambasadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije