Svijet

Njemačka neće prihvatiti rezultate izbora u Siriji

Njemačka neće prihvatiti rezultate izbora u Siriji
Njemačka neće prihvatiti rezultate izbora u Siriji

BERLIN - Njemačka je saopštila da neće prihvatiti rezultate parlamentarnih izbora koje održava vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Bundestag

"Održavanje slobodnih i poštenih izbora je jednostavno nemoguće u sadašnjoj situaciji, sa svim tim izbjeglicama, u situaciji potpunog građanskog rata", rekao je novinarima u Berlinu portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer, a prenosi AP.

Kako je istakao, njemačka vlada "neće prihvatiti izbore koje organizuje Asadov režim, a neće prihvatiti ni njihove rezultate". Asadova vlada tvrdi da se glasanje održava u skladu sa ustavom i da je odvojeno od mirovnih pregovora u Ženevi čiji je cilj okončanje građanskog rata, ali opozicija kaže da današnji izbori doprinose nepovoljnoj atmosferi pregovora.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Francuske ocijenilo je parlamentarne izbore koji se danas održavaju u Siriji kao sramotu u organizaciji "ugnjetavačkog režima", dok je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov rekao da današnji izbori imaju za svrhu da se izbjegne pravni vakuum do novih, prijevremenih izbora.

U dijelovima Sirije pod kontrolom Asadovih snaga jutros su otvorena birališta, na kojima građani glasaju za novi saziv parlamenta, iako protivnici režima odbacuju te izbore kao nezakonite. Glasačka mjesta su otvorena jutros u sedam časova po lokalnom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, na području pod vladinom kontrolom, što čini oko jedne trećine ukupne teritorije Sirije i obuhvata oko 60 odsto stanovništva te zemlje, prenio je AFP.

To su drugi parlamentarni izbori u Siriji od izbijanja rata 2011. godine, pri čemu je prvobitno 11.341 kandidat podnio dokumente za učešće u trci za jedno od 250 mjesta u parlamentu.

U trci je na kraju ostalo oko 3.500 kandidata, dok su se drugi povukli "navodeći da nemaju šanse da pobjede".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije