Svijet

"Nusra front" i pobunjenici blokiraju ulazak Crvenog krsta U Alep

"Nusra front" i pobunjenici blokiraju ulazak Crvenog krsta U Alep
"Nusra front" i pobunjenici blokiraju ulazak Crvenog krsta U Alep

ŽENEVA - Teroristička organizacija "Nusra front" i pobunjenička grupa "Ahrar aš Šam" spriječile su Međunarodni komitet Crvenog krsta da evakuiše ranjene iz istočnog dijela Alepa.

Rano jutros Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je sve zemlje koje mogu uticati na militante u Alepu da apeluju kako bi dozvolili prolaz u grad za međunarodne humanitarne misije.

"Crveni krst pokušava da ubijedi predstavnike glavnih oružanih grupa da dozvole pristup istočnom Alepu kako bi se ranjenici evakuisali. Tamo su hiljade ranjenih. Militanti postavljaju uslove kako bi dozvolili prolaz zahtijevajući medicinsku opremu zauzvrat", prenosi "Sputnjik".

U Alepu se vode žestoke borbe između sirijske vojske i militanata koji drže istočni dio grada, dok mnoge međunarodne organizacije izražavaju zabrinutost za civile koji su zarobljeni u gradu.

Ruska i sirijska vlada dogovorile su se da će zaustaviti vazdušne napade na istočni dio grada kako bi se osigurao siguran izlazak za civile.

Ruski Generalštab saopštio je ranije da je humanitarna pauza u Alepu produžena za jedan dan, od 8.00 do 16.00 časova po lokalnom vremenu 22. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije