Svijet

Obama: Rusija će na kraju prihvatiti da Asad napusti vlast

Obama: Rusija će na kraju prihvatiti da Asad napusti vlast
Obama: Rusija će na kraju prihvatiti da Asad napusti vlast

Američki predsjednik Barak Obama izrazio je optimizam da će Rusija na kraju prihvatiti da sirijski predsjednik Bašar Asad treba da napusti vlast, ali je dodao da do tog prepokreta neće doći preko noći.

Obama, koji je na marginama Konferencije UN sa svjetskim liderima razgovaro o Siriji, ujedno je potvrdio da Islamska država "još uvijek koristi neke dijelove granice između Turske i Sirije da dovodi strane borce i prodaje naftu," uprkos tome što je učinjen izvjestan napredak u zatvaranju granice, prenio je Rojters.

O tome je, kako kaže, više puta razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a posljednji od tih razgovora su imali danas.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je juče Ankaru da je oborila ruski avion da bi zaštitila isporuke nafte koju Islamska država šalje u Tursku.

Obama je Tursku i Rusiju pozvao da ostave po strani napetosti koje su u posljednje vrijeme ugrozile američke napore da ojača koaliciju protiv Islamske države.

Umjesto toga, Turska i Rusija treba da se usredsrede na Islamsku državu kao zajedničkog neprijatelja i na postizanje političkog rješenja za Siriju, ocijenio je on, prenosi AP.

SAD vrši pritisak na Rusiju da svoje vazdušne napade u Siriji usredsredi na Islamsku državu umjesto na pobunjenike koji se bore protiv Asada i koje podržavaju SAD.

Obama je rekao da vjeruje da će u narednim mjesecima doći do "pomjeranja u procjenama" i da će Rusija odustati od podrške Asadu.

"Ne očekujem zaokret od 180 stepeni u njihovoj strategiji i narednih nekoliko nedelja. Oni već godinama podržavaju Asada na vlasti, biće potrebno vrijeme da se promijeni način na koji gledaju na ovo pitanje" rekao je on.

Američki predsjednik očekuje da će tokom diplomatskih pregovora u Beču biti učinjen napredak u nalaženju političkog rješenja za Siriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije