Svijet

Obama i Putin telefonom o Siriji

Obama i Putin telefonom o Siriji
Obama i Putin telefonom o Siriji

MOSKVA - Predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin razgovarali su o Siriji u telefonskom razgovoru koji je inicirao Obama, saopštio je danas Kremlj.

Obama i Putin su "pozitivno ocijenili" dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji koji je postignut ove nedjelje u Minhenu, naveo je Kremlj.

Predsjednici SAD i Rusije dogovorili su se o aktivnijoj diplomatskoj saradnji u cilju primjene minhenskog dogovora.

Diplomate svjetskih sila dogovorili su se na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom "prekidu neprijateljstava" u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbijedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbjednosne konferencije o Siriji dio je kompromisa SAD, koje su željele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu do 1. marta.

Agencija Frans pres je danas prenijela da je primjena tog dogovora postala "komplikovanija" od kada je sinoć turska artiljerija počela da gađa položaje Kurda na severu Sirije, a Saudijska Arabija počela da raspoređuje avione u tursku bazu. Rusija je ranije upozorila da prijeti opasnost od turske i saudijske kopnene intervencije u Siriji.

Ruski premijer Dmitri Medved izjavio je danas za Juronjuz da je sirijski predsjednik Bašar el Asad "jedina legitimna sila u zemlji i da bi njegov odlazak s vlasti stvorio dodatni haos".

"Složili se vi ili ne, ali je Asad predsjednik. Ako ga sklonite s vlasti, nastaće haos, kao što smo to već vidjeli u nekoliko država na Bliskom istoku", ocijenio je Medvedev.

(N.N/RTCG)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije