Svijet

Obama ne primjenjuje sankcije protiv Moskve

Obama ne primjenjuje sankcije protiv Moskve
Obama ne primjenjuje sankcije protiv Moskve

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da primjeni kaznene mjere navedene u dokumentu, koji je prije šest dana usvojen u Kongresu.

"Potpisivanje ovog zakona ne signalizuje promjenu u politici sankcija ove administracije, koju smo oprezno izvagali u skladu sa razvojem događaja na terenu i u koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima", navodi se u saopštenju Obame.

Predsjednik SAD je naveo da bi mogao da primjeni ovlašćenja sadržana u mjeri, "ukoliko okolnosti to budu zahtijevale".

Zakon zahtijeva od predsjednika da primjeni sankcije na ruske državne kompanije koje se bave proizvodnjom oružja i druge kompanije iz sfere odbrane, ali mu takođe daje mogućnost da od sankcija odustane.

Kako su rekli zvaničnici Bijele kuće, predsjednik SAD ima bojazni da nova mjera nije u skladu sa njegovom politikom primjene sankcija u tandemu sa Evropskom unijom.

SAD i Evropa nastoje da predstave jedinstven front kada je riječ o sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je novinarima da su SAD spremne da povuku sankcije protiv Moskve, ukoliko Rusija preduzme korake neophodne za smanjenje tenzija u Ukrajini, naveo je Rojters.

Američki Kongres usvojio je prije šest dana nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsjednika Obamu da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući antitenkovsko naoružanje i municiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije