Svijet

Odbačene optužbe o prodaji oružja Hamasu

Odbačene optužbe o prodaji oružja Hamasu
Odbačene optužbe o prodaji oružja Hamasu

PJONGJANG - Sjeverna Koreja odbacila je kao "fiktivne" optužbe da je isporučila rakete Hamasu i pružila materijalnu podršku Hezbolahu, s ocjenom da je riječ o pokušaju da se Pojongjang uvuče u spor na Bliskom istoku.

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova prenijela je kasno sinoć državna agencija KCNA.

Prethodno je britanski "Dejli telegraf" tokom vikenda pisao, pozivajući se na zapadne bezbjednosne izvore, da je Hamas već uplatio Sjevernoj Koreji novac za dodatne projektile i opremu za komunikacije.

Nekoliko dana ranije, federalni sud u Vašingtonu saopštio je da je Sjeverna Koreja isporučila savremeno oružje militantnoj grupi Hezbolah u Libanu.

"To je potpuno neosnovan zaključak i čista fikcija SAD, kako bi Sjeverna Koreja bila izolovana u međunarodnoj zajednici", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenio je AFP.

U tekstu se dodaje da "iza ove propagande vrijeba zlokobna namjera SAD da opravdaju svoj kriminalni postupak pružanja podrške Izraelu".

Izvoz oružja je ključan izvor zarade Sjeverne Koreje, za koju je poznato da od ranije ima razvijene trgovinske veze iz oblasti vojne industrije sa Sirijom i Iranom.

Avion sa 35 tona sjevernokorejskog naoružanja izvršio je 2009. godine prinudno slijetanje u Bangkoku, gdje je zaplijenjen. Bezbjednosni zvaničnici vjeruju da je avion letio u Iran i da je oružje bilo namijenjeno Hezbolahu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije