Svijet

Osam izvučenih dječaka u dobrom zdravstvenom stanju

Osam izvučenih dječaka u dobrom zdravstvenom stanju
Foto: N.N. | Osam izvučenih dječaka u dobrom zdravstvenom stanju

ČIJANG RAI - Prvih osam dječaka koji su spaseni iz potopljene pećine u Tajlandu su u dobrom zdravstvenom stanju, a neki od njih jutros su za doručak zatražili hljeb sa čokoladnim namazom, rekli su zvaničnici.

Spasioci se pripremaju za početak treće etape akcije i izvlačenje preostala četiri dječaka i njihovog fudbalskog trenera.

"U ovom trenutku nema zabrinjavajućih faktora, svi su bezbjedni", rekao je novinarima ministar zdravlja Džesada Čokdamrongsuk.

Za dvojicu dječaka sumnjalo se da imaju upalu pluća, a četvorica iz prve grupe već se kreću oko svojih bolničkih kreveta.

"Ova djeca su fudbaleri, snažni su i imaju jak imunitet", rekao je Džesada odgovarajući na pitanje kako su preživjeli toliko dugo u pećini.

Dječaci imaju dobar apetit, ali za sada dobijaju lagane i lako svarljive obroke.

Oni su i dalje u karantinu i odvojeni od svojih roditelja zbog rizika od infekcije i vjerovatno će ostati u bolnici još sedam dana, da bi prošli sve medicinske preglede, rekli su zvaničnici.

Šef spasilačke operacije Narongsak Osotanakorn rekao je da će završna akcija predstavljati "veći izazov" jer će biti izvučena jedna osoba više nego u prethodne dvije operacije, kao i trojica mornaričkih "foka" koji borave sa njima u pećini.

Spasioci postepeno stiču iskustvo i juče su izvukli četvoricu dječaka za dva časa brže nego prvu grupu. Monsunske kiše i dalje prijete da podignu nivo vode i poplave prolaze u pećini.

Tim sastavljen od stranih ronilaca i tajlandskih mornaričkih "foka" vodi dječake kroz mračne kanale dužine skoro četiri kilometra, koji su djelimično potopljeni. Ova akcija traje devet časova.

Događaj u pećini nedaleko od granice sa Mjanmarom privukao je pažnju svjetske javnosti od kada su članovi mladog fudbalskog tima i njihov trener ostali blokirani 23. juna.

Pomoć su ponudili ronioci, inženjeri, ljekari i ostali stručnjaci iz čitavog svijeta.

Tehnološki milijarder Ilon Mask ušao je juče u pećinu i ostavio spasiocima podmornicu veličine djeteta koju je napravila njegova kompanija "Spejs eks", rekli su tajlandski zvaničnici.

"Upravo sam se vratio iz Pećine 3. Mini-podmornica je spremna ukoliko bude potrebna. Napravljena je od dijelova rakete i zove se `Divlji vepar` po imenu dječijeg fudbalskog kluba. Ostavljamo je ovdje za slučaj da bude korisna u budućnosti", napisao je Mask na "Tviteru".

Premijer Prajut Čan-Oča obišao je pećinu i pripadnike spasilačke akcije. On je izjavio da ne želi da se ovakav incident desi ikada više u Tajlandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije