Svijet

Papa traži odgovor međunarodne zajednice

VATIKAN - Papa Franjo apelovao je danas na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne i odlučne mjere da se izbjegnu dalje tragedije i pogibije migranata, nakon što je potonuo brod sa 700 migranata kod ostrva Lampeduza.

"Oni su ljudi kao i mi, naša braća samo traže bolji život. Oni gladuju, oni su progonjeni, povrijeđeni, eksploatisani i žrtve rata", rekao je on, obraćajući se desetinama hiljada vjernika na Trgu svetog Petra u Rimu.

Papa je odstupajući od predviđenog govora izrazio duboku bol i obećao da neće zaboraviti žrtve i njihove porodice u svojim molitvama.

"Apelujemo svim srcem na međunarodnu zajednicu da reaguje odlučno i brzo kako se ove tragedije više ne bi ponovile", rekao je on i zatražio od okupljenih da se pomole za nastradale.

Brod sa 700 migranata potonuo je noćas kod obala Libije i vjeruje se da je ovo jedna od najgorih tragedija migranata u Sredozemnom moru.

Guverner Sicilije Rozario Kročeta predložio je održavanje vanrednog samita šefova država EU radi postizanja novog sporazuma o migraciji i azilu izbjeglica, prenijela je Ansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije