Svijet

Pedesetak francuskih džihadista poginulo u Siriji

Pedesetak francuskih džihadista poginulo u Siriji
Pedesetak francuskih džihadista poginulo u Siriji

BEAUVAIS - "Gotovo pedesetak" francuskih džihadista koji su otišli u džihad u Siriju poginulo je, izjavio je u srijedu premijer Manuel Vals, dok Pariz identifikuje drugog Francuza među egzekutorima grupe Islamska država.

- Znamo da je broj Francuza, više od hiljade, koji su uključeni u ovu pojavu - džihadista u Siriji, izjavio je premijer.

- Znamo broj Francuza koji su poginuli u Siriji, gotovo pedesetak (...). Nažalost, nismo iznenađeni što saznajemo da su Francuzi ili rezidenti u Francuskoj u srcu ovih ćelija i da učestvuju u ovom varvarstvu - dodao je Vals.

Do sada, vlada je spominjala "četrdesetak" poginulih među Francuzima. Međutim, novi podaci, urađeni u ponedjeljak, otkrili su 49 slučajeva, precizirao je novinskoj agenciji AFP vladin izvor.

- Ovo nas osnažuje u našoj odlučnosti da se borimo protiv terorizma - rekao je Vals.

Drugi Francuz 22-godišnji Mickael Dos Santos, identifikovan je u srijedu među egzekutorima koji su se pojavili nedavno na video snimku koji prikazuje odrubljivanje glava sirijskim vojnicima od grupe Islamska država.

Dos Santos, portugalskog porijekla, je prešao na islam i otišao u jesen 2013. godine da se pridruži džihadistima u Siriji.

Francuska je već potvrdila u ponedjeljak prisustvo, među egzekutorima, 22-godišnjeg Maksima Hočarda, drugog preobraćenika koji je otišao u Siriju u avgustu 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije