Svijet

Porošenko zatražio od EU oštrije akcije protiv Rusije

Porošenko zatražio od EU oštrije akcije protiv Rusije
Porošenko zatražio od EU oštrije akcije protiv Rusije

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zatražio je od Evropske unije da poduzme oštrije akcije protiv Rusije zbog separatističkog sukoba u ukrajinskim istočnim regijama na samitu čelnika EU u Briselu u srijedu.

Na Porošenkovoj internetskoj stranici navodi se da je on razgavarao s predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom Van Rompejem, nakon intenziviranja sukoba na istoku zemlje, u kojima je, prema navodima  Kijeva, Rusija bila umiješana u vazdušni udar po stambenom kvartu i obaranje vojnog transportnog aviona, prenosi Rojters. 

Porošenko je obavijestio Van Rompeja o novim dokazima da pobunjenički borci prelaze u Ukrajinu iz Rusije, skupa s teškom vojnom opremom i naoružanjem, navodi se na njegovom  sajtu.

On je pozvao EU da "demonstrira snažnu pooziciju EU u podršci Ukrajini", navodi se na internetskoj stranici.

Diplomati u Briselu tvrde da će čelnici EU u srijedu vjerovatno dati zeleno svijetlo za nove sankcije Rusiji, iako bi oni mogli odustati od usvajanja dalekosežnih ekonomskih mjera koje su zatražile Sjedinjene Države i neke ratobornije članice EU, kao što su Poljska i baltičke države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije