Svijet

Predsjednik Egipta pozvao Vladu da izmijeni Izborni zakon

Predsjednik Egipta pozvao Vladu da izmijeni Izborni zakon
Predsjednik Egipta pozvao Vladu da izmijeni Izborni zakon

KAIRO - Predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi pozvao je Vladu da u roku od mjesec dana izmijeni Izborni zakon, nakon što je Ustavni sud presudio da je jedan član tog zakona neustavan.

"Predsjednik je dao direktive Vladi da brzo unese neophodne izmjene u zakon koji se odnosi na izborni proces", navedeno je u saopštenju iz predsjedničke kancelarije, koje prenosi Rojters.

U međuvremenu, egipatska Vrhovna izborna komisija je saopštila da pravi novi plan parlamentarnih izbora.

"Komisija radi na definisanju novog plana za izborni proces", izjavio je njen portparol, sudija Omar Marvan agenciji Rojters.

Egipatski Ustavni sud je presudio da je dio zakona u skladu sa kojim su organizovani parlamentarni izbori zakazani za 21. mart neustavan.

Administrativni sud, koji donosi presude u pitanjima koja se odnose na državu, sada će odlučiti da li da formalno donese odluku o odlaganju izbora.

Ustavni sud je saopštio da su dijelovi zakona o podjeli izbornih jedinica neustavni.

Advokati koji su uložili žalbu na zakon rekli su da njime nije napravljena podjela izbornih jedinica na način koji bi adekvatno predstavljao birače.

Jedan od tih advokata je izjavio da odluka Ustavnog suda znači da će izbori biti odloženi i da će čitav proces početi od nule.

"Izbori će biti odloženi i proces će morati da počne od početka", kazao je advokat Muhamed Abdel Vahab agenciji AFP.

Bivši sudija Ustavnog suda Tahani al-Gebali je rekla da se zasad ne zna da li će izbori biti odloženi kao ni na koliko vremena.

Zakon bi mogao biti izmijenjen na vrijeme da bi izbori bili održani kao što je planirano, ali ako bi kandidati morali ponovo da se registruju onda bi bili odloženi, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije