Svijet

Procurio tajni snimak: Keri se žali Sirijcima da nema podršku vojske

Procurio tajni snimak: Keri se žali Sirijcima da nema podršku vojske
Procurio tajni snimak: Keri se žali Sirijcima da nema podršku vojske

VAŠINGTON - U audio snimku koji je procurIo u javnost državni sekretar SAD Džon Keri se požalio sirijskim civilima da njegovi napori za mir nemaju podršku vojske SAD.

U audio snimku, državni sekretar je okupljenim Sirijcima rekao da njegovi pozivi za američke vojne akcije protiv predsJednika Bašara Al Asada "niko ne čuje", prenosi AFP.

"Mislim da samo tri, četiri osobe u administraciji traže upotrebu sile i ja sam u toj raspravi poražen" čuje se na snimku Keri, obajvio je Njujork Tajms.

Tonski snimak je napravljen na privatnom sastanku za vrIJeme diplomatske misije na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi nije negirao da je snimak autentičan, prenosi AFP.

"Neću komentarisati privatne razgovore, ali znam da je sekretar Keri bio zahvalan zbog mogućnosti da se sastane sa sirijskim civilima kako bi čuo o problemima iz prve ruke i bio u mogućnosti da im kaže koliko smo usmjereni na okončanje građanskog rata", rekao je portparol.

Keri nije komentarisao procurjeli snimak, ali je okrivio američki Kongres zbog odbijanja da izglasaju odobrenje američkoj vojsci da preduzme mjere protiv Asada.

Na posljednjem nedjeljnom sastanku, Sirijci su izrazili nezadovoljstvo što su američke vojne akcije u njihovoj zemlji usmjerena ka islamističkim grupama a ne ka Asadu i njegovim saveznicima, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije