Svijet

Prvi čovjek Slavjanska: Misteriozni sapundžija sa svitom maskiranih gorila

Prvi čovjek Slavjanska: Misteriozni sapundžija sa svitom maskiranih gorila
Prvi čovjek Slavjanska: Misteriozni sapundžija sa svitom maskiranih gorila

Muškarac prijetećeg izgleda sa oružjem u ruci i lica sakrivenog ispod fantomke (balaklave) jedan je od pripadnika proruskih bandi koji čuvaju takozvane “narodne gradonačelnike” u istočnoj Ukrajini.

On je bio na dužnosti za vrijeme konferencije za štampu koju je održao Vjačeslav Ponomarev, samoproklamovani novi gradonačelnik Slavjanska koji se često pojavljuje u pratnji naoružanih muškaraca, prenosi Blic.

Otkako su počeli neredi, proruski pobunjenici usvojili su strategiju biranja takozvanih narodnih vođa: gradonačelnika i regionalnih guvernera koji, uprkos spornoj prošlosti i sposobnostima za obavljanje tih djelatnosti, tvrde da predstavljaju narodnu volju i među kojima je, kako se saznaje, i jedan internet bloger i čovek protiv koga je pokrenuta krivična istraga.

O naoružanim muškarcima se malo toga zna osim da su proruski orijentisani. Nije čak izvesno ni da li su Rusi, Ukrajinci ili među njima ima i jednih i drugih.

Zatočenici ovih nemirnih vremena su zbunjeni i uplašeni stanovnici, za koje se svakodnevni život nastavlja samo nekoliko ulica dalje od zaposednutih objekata okruženih barikadama i maskiranim naoružanim muškarcima.

 “Umorni smo. Potrebno nam je samo jedno: mir. Svejedno je ko ga garantuje, Moskva ili Kijev”, kaže kuvarica Irina Grivec.

Misteriozna prošlost "Putinovog" gradonačelnika  

Nije poznato mnogo o prošlosti Vjačeslava Ponomareva

Ponomarev tvrdi da je služio u sovjetskoj armiji i da je, nakon raspada Sovjetskog Saveza, bio pripadnik specijalnih jedinica. Donedavno je imao krojačku radnju, a sada je direktor fabrike sapuna.

 Detalji o njegovoj prošlosti i veza sa Slavjanskim nisu poznati, a on sam odbija da odgovori na pitanja o sopstvenoj legitimnosti i o tome kako je izabran. Na vlast je došao poslije nestanka gradonačelnice Nelje Štepe, koju je navodno oteo sam misteriozni protivnik.

Štepa podržala buntovnike, pa promijenila mišljenje

Nelja Štepa, poznata po platinastoplavoj kosi, podržala je pobunjenike kada su zauzeli policijsku stanicu 13. aprila, jer je, kako je rekla, bila saglasna sa njihovih zahtjevima za održavanje referenduma o statusu regiona.

Ali, kada su centralne vlasti rasporedile trupe i vojna vozila radi ponovnog stavljanja objekata pod sopstvenu kontrolu na istoku, Štepa je promijenila kurs, nazvavši ih buntovnicima, a njihovo prisustvo je opisala kao “okupaciju”. Kasnije je rekla da se pravila da je na njihovoj strani da bi oslobodila desetine talaca iz objekata koje su zauzeli.

U utorak je još jednom progovorila u javnosti i ponovo stala iza ranijih tvrdnji, nazvavši ljude koje je ranije opisala kao “buntovnike” “snažnim dušama” i zahvalila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu što je anektirao Krim.

Političar mučen i ubijen kod Slavjanska

 Ponomarevljeva konferencija za štampu održana je nakon što se napetost na Krimu intenzivirala uslijed smrti političara Vladimira Ribaka. Njegovo tijelo je nađeno u utorak, nedaleko od Slavjanska, a preminuo je navodno od posledica mučenja.

Nakon što je pronađeno tijelo još jednog muškarca, ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov naredio je obnavljanje vojnih akcija protiv proruskih snaga u regionu.

Kriza u bivšoj sovjetskoj državi se sve više zaoštrava, a poslije navodno počinjenih zverstava Ukrajina i Rusija su sve bliže ivici rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije