Svijet

Putin, Oland, Porošenko i Merkelova pozdravili napredak

Putin, Oland, Porošenko i Merkelova pozdravili napredak
Putin, Oland, Porošenko i Merkelova pozdravili napredak

BERLIN - Lideri takozvane normandijske četvorke pozdravili su napredak u režimu prekida vatre u Ukrajini i povlačenje teškog naoružanja iz zona borbenih operacija, saopštila je njemačka vlada.

Portparol njemačke vlade Štefen Zejbert izjavio je da su kancelar Angela Merkel, ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i predsjednik Francuske Fransoa Oland bili jednoglasni u ocijeni da OEBS treba da ima mnogo važniju ulogu u nadzoru prekida vatre i povlačenja naoružanja.

Kako je Zejbert istakao, lideri od OEBS-a zahtijevaju da objavljuje dnevni izvještaj o situaciji u Donbasu.

Naglasio je da su Merkelova, Putin, Oland i Porošenko, takođe, bili jednoglasni u isticanju važnosti razmjene izbjeglica i isporuke humanitarne pomoći u saradnji sa Međunarodnim crvenim krstom.

"Sve dok su ispunjeni svi uslovi, posebne radne grupe, o čijem je uspostavljanju bilo govora 12. februara tokom maratonskih pregovora u Minsku, treba da budu oformljene radi nadzora sprovođenja i drugih zadataka, kao što su pripreme za lokalne izbore", ističe Zejbert, a prenosi ruska novinska agencija Tass.

On je dodao da će dalje sprovođenje ciljeva, koji su bili tema razgovora četvoro lidera, biti razmatrani u petak, 6. marta, na sastanku u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova i na kojem će učestvovati višerangirani predstavnici četiri zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije