Svijet

Registrovan signal sa trupa srušenog egipatskog aviona

Registrovan signal sa trupa srušenog egipatskog aviona
Registrovan signal sa trupa srušenog egipatskog aviona

NJUJORK/KAIRO - Tim egipatskih istražitelja danas je registrovao SOS signale sa trupa aviona kompanije "Egypt air" koji se prošle nedjelje, sa 66 putnika i članova posade, srušio u Sredozemno more.

Šef egipatske službe za istragu avionskih nesreća, kapetan Ajman al Mokadem, izjavio je za list "Al Ahram" da su signali koji su stigli sa trupa egipatskog aviona omogućili da se potraga za ostacima letjelice suzi sa područja prečnika od 40 milja na oblast od svega tri milje, prenio je "Vol strit džornal".

Mokadem kaže da njegov tim istražitelja još nije locirao crnu kutiju aviona, koja sadrži ključne podatke o letu.

On je objasnio da SOS transmiteri šalju signale satelitima kako bi se pomoglo u lociranju avionskih olupina ili brodova u nevolji.

Otkriće olupine aviona na dnu mora moglo bi istražiteljima da ukaže da li se avion raspao tokom leta, ili se u vodu srušio netaknut, i da li je korišten eksploziv.

Mokadem je ranije izjavio da će se francuski brod specijalizovan za traženje olupina u moru, priključiti u potrazi za "crnom kutijom".

On je naveo da je u pitanju brod francuske kompanije "Alsamar", dodajući da su pregovori u toku i sa drugom firmom koja bi pomogla u istrazi.

Tim egipatskih istražitelja je dobio snimke sa radara i audio zapise iz Grčke sa detaljima o putanji aviona i posljednjim razgovorom pilota i grčke kontrole leta, kazao je Mokadem, prenio je Rojters.

Avion "Egypt aira" sa 56 putnika i 10 članova posade, koji je letio na liniji Pariz-Kairo, srušio se prošlog četvrtka u Sredozemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije