Svijet

Rusija prijeti: Ako Finska uđe u NATO, slijedi vojni odgovor

Rusija prijeti: Ako Finska uđe u NATO, slijedi vojni odgovor
Rusija prijeti: Ako Finska uđe u NATO, slijedi vojni odgovor

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da baltičke zemlje nisu pokazale nikakavu zahvalnost prema Moskvi koja im je "dozvolila da mirno odu" poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Lavrov je u intervjuu za švedski list Dagens Nyheter istakao primjer Litvanije kao "najagresivnije i najviše neprijateljski raspoložene zemlje prema Rusiji", koja "gura NATO u antiruskom pravcu".

Ruski ministar je rekao da su mu njegove kolege u NATO-u jednom prilikom rekle da će se Estonija, Latvija i Litvanija "smiriti" kad uđu u Alijansu, što su učinile 2004. godine.

"Te zemlje su se priključile NATO-u, ali se nisu smirile, posebno nije naš litvanski komšija", dodao je Lavrov.

Šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus ocijenio je izjavu Lavrova kao "čistu propagandu" i da njegova zemlja "nije rusofobina", već pravi razliku između Rusije i Kremlja, odnosno političara koji vode tu zemlju navodeći da se za Litvaniju prije može reći da je "fobična prema Kremlju".

Lavrov je upozorio i vojno neutralne susjedne zemlje da će Rusija "vojno odgovoriti", ako se te zemlje budu priključile NATO-u.

Poslije te izjave oglasio se tim finskih stručnjaka, koji je upozorio vladu u Helsinkiju da se može očekivati "žestoka reakcija" Rusije ako bi, sada neutralna Finska, odlučila da se priključi NATO-u.

"Teško je predvidjeti koje bi kontra mjere ta zemlja (Rusija) preduzela", naveo je finski tim stručnjaka.

Finska i Švedska produbile su posljednih godina partnerstvo s NATO-om ali nijedna zemlja nije tražila članstvo, djelimično i zbog zabrinutosti od ruske reakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije