Svijet

Ruski list Pravda obilježava 100. godišnjicu

Ruski list Pravda obilježava 100. godišnjicu
Ruski list Pravda obilježava 100. godišnjicu

MOSKVA - Sto godina od pojavljivanja prvog broja, nekada moćni list sovjetske Rusije "Pravda" obilježiće sutra jubilej kao što je i počeo, kao opoziciono glasilo, i dalje pozivajući "proletere svih zemalja da se ujedine".

Novina koja je decenijama bila glasilo vladajuće Komunističke partije SSSR-a, pretrpila je nekoliko teških udaraca od kolapsa Sovjetskog Saveza 1991.

Zabranjena odlukom ruskog predsjednika Borisa Jeljcina 1991, "Pravda" se kasnije ponovo pojavila na kioscima da bi potom bila prodata grčkom biznismenu, pa zapala u finanijske probleme. Konačno, 1997. godine preuzeo ju je Centralni komitet Ruske komunističke partije.

Vremena su teška za "Pravdu", ali njeni urednici kažu da je borba sa neprijateljski nastrojenim vlastima, prijetnjama zatvaranjem i finansijskim problemima nešto s čim se list suočavao još tokom prvih godina od objavljivanja prvog broja 5. maja 1912. godine u Sankt Peterburgu, pa sve do Boljševičke revolucije 1917.

"Pravda" nije mnogo promijenila svoj izgled od sovjetskih vremena. Na naslovnoj strani, tri medalje koje je list dobio od sovjetskih vlasti još imaju istaknuto mjesto pod čuvenim sloganom "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!"

Za list, koji ima samo četiri strane i štampa se u 100.000 primjeraka, danas radi svega 23 novinara, uključujući po jednog dopisnika iz Moldavije, Ukrajine i Bjelorusije.

Sadržaj je gotovo identičan onom iz sovjetskih dana, sa člancima koji ističu radničke vrline i kritikuju kapitalizam.

Za mnoge Ruse "Pravda" predstavlja anahronizam i teško im je da shvate razlog njenog postojanja, dok drugi pak smatraju da za nju i dalje ima mjesta na kioscima i da se u njoj mogu pročitati korisni članci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije