Svijet

Ruski obavještajci aktivni u Makedoniji od 2008.

Ruski obavještajci aktivni u Makedoniji od 2008.
Ruski obavještajci aktivni u Makedoniji od 2008.

Ruski obavještajci i diplomate već cijelu deceniju su uključeni u širenje propagande i provociranja razdora u Mekedoniji, stoji u dokumentima makedonske obavještajne službe, koji su procurili u javnost.

U ovim dokumentima se sugeriše da Moskva nastoji da poveća svoj uticaj širom zemalja bivše Jugoslavije. Cilj Kremlja jeste da spriječi ove zemlje da se pridruže NATO-u, te da ih odvuče od zapadnog uticaja.

Ova dokumentacija se nalazi u posjedu mreže OCCRP-a, a koju su oni proslijedili "Guardianu". Takođe, u ovoj dokumentaciji se vidi da je i srbijanska obavještajna služba podržavala proruske i antizapadne nacionaliste u Makedoniji.

Ova cijela kolekcija tajnih dokumenata originalno potiče od makedonske kontraobavještajne službe.

Inače, Zoran Zaev, lider socijaldemokrata, prošle sedmice je položio zakletvu kao novi premijer zemlje, gdje posljednjih šest mjeseci traje ozbiljna politička kriza. Njegova nova koalicija lijevog centra ima i podršku dvije albanske partije.

Preuzimajući dužnost, Zaev je obećao da će se boriti protiv korupcije, te da će uvesti ekonomske reforme. On želi da Makedonija uđe u EU i NATO. Skoro četvrtinu stanovništva čine etnički Albanci. S druge strane, makedonski nacionalisti i pristalice konzervativnog premijera Nikole Gruevskog optužili su Zaeva da daje suviše vlasti albanskoj manjini. Prošlog mjeseca grupa pristalica Gruevskog upala je u parlament i povrijedila nekoliko osoba, uključujući i Zaeva.

Ipak, u dokumentima koji su procurili stoji da su ruski, ali i srbijanski pokušaji da odgurnu Makedoniju što dalje od Zapada doprinijeli političkoj i etničkoj krizi u ovoj zemlji.

"Posljednjih devet godina Makedonija se nalazi pod jakom propagandom i obavještajnim aktivnostima koje potiču iz ruske ambasade", stoji u dokumentu koji je pripremljen za Vladimira Atansovskog, direktora makedonskog UBK-a. Kako pokazuju dokumenti u koje su novinari imali uvid, početak ruskih operacija poklapa se sa vremenom kada se Makedonija u pokušajima da postane članica NATO-a 2008. godine našla u problemu jer je Grčka stavila veto na njenu kandidaturu zbog spora oko upotrebe imena zemlje, a kao dio strategije Ruske Federacije na Balkanu cilj je da se zemlja (Makedonija) izoluje od uticaja sa Zapada pomoću sredstava i metoda takozvane meke moći.

"Osim toga, ruska spoljna politika je u tijesnoj korelaciji sa energetskom strategijom čiji je cilj kontrola strateških energetskih resursa kroz partnerstvo sa balkanskim zemljama", navodi se u dokumentaciji. Krajnji cilj ruske strategije je da postavi Makedoniju "u stanje ekskluzivne zavisnosti od ruske politike".

Aktivnosti agenata koji su djelovali iz ruske ambasade u Skoplju koordinisane su, kako se navodi, iz centra ruske obavještajne službe u Beogradu i centra ruske vojne obavještajne agencije u Sofiji, a kao obavještajne baze funkcionisali su i počasni konzulati Rusije u Bitolju i Ohridu. Kao učesnici označeni su i lokalni predstavnici ruske novinske agencije TASS i predstavnici "Rossotrudnichestvo" - vladine agencije za humanitarnu pomoć i kulturu.

Dokumentacija pokazuje da su ruske diplomate bile "krajnje oprezne" kada bi se susretale sa svojim kontaktima; često su mijenjali lokacije sastanka u posljednjem minutu, nisu koristili mobilne telefone. Navodno su nudili novac makedonskim medijima kako bi širili "informacije i dezinformacije" u znak podrške ruskim političkim ciljevima.

(Guardian)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije