Svijet

Karter: SAD razmještaju specijalne snage u Iraku i Siriji

Karter: SAD razmještaju specijalne snage u Iraku i Siriji
Karter: SAD razmještaju specijalne snage u Iraku i Siriji

VAŠINGTON - SAD razmještaju "specijalizovane ekspedicione snage" u Iraku, kako bi izvršile veći pritisak na ekstremiste Islamske države i bile u poziciji da sprovode napade preko granice u Siriji, saopštio je američki ministar odbrane Ešton Karter.

"Ovi pripadnici specijalnih jedinica će vremenom biti u mogućnosti da izvode napade, oslobađaju taoce, prikupljaju obavještajne podatke i zarobljavaju lidere ID-a", rekao je Karter i naglasio da će ove snage takođe biti u situaciji da vrše unilateralne operacije u Siriji, prenosi Glas Amerike.

On nije naveo koliko će vojnika tačno biti poslato, ali je rekao da se radi "o većem broju" nego što je mala grupa američkih komandosa koja je odvojeno razmještena u Siriju da pomaže opozicionim grupama u borbi protiv Islamske države.

Svjedočeći pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma, Karter je rekao da bi te snage trebalo da pomognu iračkim i kurdskim Pešmerga borcima u borbi protiv Islamske države i da se američki specijalci razmještaju u saradnji sa iračkom vladom.

Karter je rekao da se ta grupa od 50 specijalaca "priprema" za početak operacija u Siriji, ali je odbio da pruži više detalja o tome.

Sjedinjene Američke Države pojačale su napade na infrastrukturu Islamske države, pri čemu je za posljednjih mjesec dana onesposobljeno 43 odsto kanala putem kojih ID obezbjeđuje prihode, posebno od nafte.

"Posljednjih nekoliko nedjelja smo, zahvaljujući boljim obavještajnim podacima i uvidom u operacije ID, intenzivirali vazdušne napade na naftna postrojenja pod njihovom kontrolom, koja predstavljaju stub njihove finansijske infrastrukture... Uništeno je 400 cisterni sa naftom, u velikoj mjeri smanjujući njihove dnevne prihode", rekao je Karter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije