Svijet

Sedam stranaka ulazi u ukrajinski parlament

Sedam stranaka ulazi u ukrajinski parlament
Sedam stranaka ulazi u ukrajinski parlament

KIJEV - Sedam političkih partija uspjelo je da uđe u ukrajinski parlament, rezultati su anketa provedenih na biralištima, javlja RIA "Novosti".

Na prvom mjestu je proevropski blok Petra Porošenka sa osvojenih 23 odsto glasova, za njim slijedi "Narodni front" premijera Arsenija Jacenjuka sa 21,8 odsto, te stranka "Samopomoć" gradonačelnika Lavova Andrija Sadovija sa od 13,2 do 14,2 odsto glasova.

Proruski Opozicioni blok, takođe, je ušao u parlament sa osvojenih 7,8 odsto glasova, slijedi Radikalna partija Oleha Lijaška sa 6,4 odsto, radikalna nacionalistička partija "Svoboda" sa 5,8 odsto i "Batkivščina" bivšeg premijera Julije Timošenko sa 5,6 odsto.

U međuvremenu, zamjenik premijera Narodne Republike Donjeck Andrej Purgin rekao je da se izbori u Ukrajini ne mogu smatrati slobodnim, jer su "obična farsa", prenosi RIA "Novosti".

"Izbori nisu bili slobodni, to je farsa. Ljudi su zastrašeni, istok Ukrajine uopšte nije zastupljen. Širom zemlje su naoružani ljudi", rekao je Purgin.

On je dodao da ga uopšte ne interesuju rezultati i da će Donjeck imati svoje izbore na kojima će da potvrdi svoj legitimitet.

Purgin je dodao da se sada, ipak, u Kijevu može očekivati pad "intenziteta militarističke histerije". On je rekao da sumnja da će novi ukrajinski parlament biti u stanju da nađe rješenje za situaciju u zemlji.

Ukrajinski ministar zdravlja Vasiilj Lazorišinec rekao je danas da su tri osobe umrle na biralištima u Ukrajini na parlamentarnim izborima.

Slučajevi su registrovani u regionima Černivci i Ternopil i u gradu Slavjansku, u regionu Donjecka. On je dodao da je u sva tri slučaja riječ o poremećaju srčane funkcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije