Svijet

Šef španske diplomatije: Ne izvodimo puč,slike nasilja lažne

Šef španske diplomatije: Ne izvodimo puč,slike nasilja lažne
Foto: Tanjug | Šef španske diplomatije: Ne izvodimo puč,slike nasilja lažne

MADRID - Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis negirao je danas da mjere njegove vlade u cilju jačanja kontrole nad Katalonijom znače "puč", a istovremeno je istakao da su mnoge slike nasilja španske policije nad katalonskim demonstrantima na dan regionalnog referenduma - lažne.

"Ako je iko pokušao da izvede puč, onda je to katalonska regionalna vlada", rekao je Dastis za Bi-Bi-Si.

On je time odgovorio na tvrdnju predsjednice katalonskog parlamenta Karme Forkadelj, koja je objavljene mjere španske vlade okarakterisala kao "de fakto državni udar".

Dastis je danas rekao da se španska centralna vlada u svojim postupcima strogo pridržava odredbi španskog Ustava, koji je opisao kao "vjernu kopiju njemačkog Ustava".

"Ako pogledate ostale demokratije i svakako partnere u EU, oni ne bi prihvatili takvu odluku koju bi donio dio njihove zemlje", naveo je šef španske diplomatije.

Dastis, takođe, tvrdi da su lažni "mnogi" snimci i fotografije policijskog nasilja nad demonstrantima na dan referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španska vlada se, inače, izvinila povrijeđenim demonstrantima nekoliko dana nakon referenduma nakon što je, kako je saopštilo katalonsko Ministarstvo zdravlja, 1.066 ljudi zatražilo medicinsku pomoć, podsjeća Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije