Svijet

Sirijski pobunjenici ubili ruskog generala?

Sirijski pobunjenici  ubili ruskog generala?
Sirijski pobunjenici ubili ruskog generala?

MOSKVA - Pripadnici Sirijske oslobodilačke armije tvrde da su ubili ruskog generala Vladimira Kodjieva, objavila je danas Televizija Al Arabija.

Televizija je emitovala slike na kojima se vide lična dokumenta generala za koga pripadnici opozicije smatraju da je bio savjetnik u sirijskom Ministarstvu odbrane.

Pobunjenici tvrde da su ubili i  Ahmeda Aika, koji je bio prevodioc generalu, ali ne navode  gdje su ubistva izvršena.

Izvor iz ruskog Ministarstva odbrane izjavio je agenciji RIA "Novosti"  da u redovima ruske vojske ne postoji general Kodjiev.

Ovaj izvor rekao je da je  možda riječ  o ruskom oficiru u penziji ili oficiru iz jedne od bivših sovjetskih republika.

Rusija demantovala da je ubijen general u Siriji

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je danas kao "flagrantnu laž" navode nekoliko stranih medija, koji su, pozivajući se na riječi pobunjenika u Siriji, objavili da je jedan ruski general ubijen u okolini Damaska.

"Cilj širenja takvih neistina nije da se stvori senzacija, već očigledno predstavlja provokaciju uperenu protiv ruskih vojnika. Ovo nije prva godina da je takva novinarska patka, čiji su autori isti, izmišljena i proširena na identičan način, a zemlja porijekla je jedina stvar koja je promijenjena", navodi se u saopštenju u koje je uvid imala ruska agencija Itar-tas.

Rusko ministarstvo je navelo da se general Vladimir Petrovič Kužejev, koji je prema riječima pobunjenika u Siriji navodno ubijen u okolini Damaska, povukao iz vojske, da je "trenutno u Moskvi", kao i da je "dobrog zdravlja".

Pobunjenička grupa koja sebe naziva "Bataljonom sokolova za specijalne operacije" i "divizijom Vojne komande grada i oblasti Damask" navela je u video izjavi u koju je agencija Rojters imala uvid da je ubila generala Vladimira Petroviča Kužjeva.

Grupa je na snimku pokazala identifikacioni dokument sirijske armije sa imenom ruskog generala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije