Svijet

Stavljen katanac na zatvor Abu Graib

Stavljen katanac na zatvor Abu Graib
Stavljen katanac na zatvor Abu Graib

BAGDAD - Iračke vlasti objavile su danas da su iz bezbjednosnih razloga zatvorile ozloglašenu zatvorsku ustanovu Abu Graib, poznatu po mučenju i zlostavljanju osuđenika.

"Ministarstvo pravde okončalo je evakuaciju 2.400 zatvorenika iz tog objekta. Oni su osuđeni za terorizam i biće prebačeni u zatvore u centralnim i sjevernim provincijama", izjavio je ministar pravde Hasan al Šimari.

Zatvor se nalazi na oko 20 kilometara od Bagdada, a ubuduće se neće koristiti iz bezbjednosnih razloga, pošto se nalazi u "nemirnom podučju", rekao je ministar, a prenosi Itar-tas.

Tokom vladavine predsjednika Sadama Huseina u Abu Graibu su pogubljene hiljade ljudi, a poslije invazije SAD malo toga se promijenilo.

Ovaj zatvor našao se u centru skandala 2004. godine, kada je američka televizijska stanica Si-Bi-Es emitovala prilog o zlostavljanju iračkih zatvorenika koje vrše američki vojnici.

Američki mediji kasnije su objavili materijal sa fotografijama koje potvrđuju učešće američkih vojnika u mučenju i zlostavljanju ljudi u Abu Graibu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije