Svijet

Supertajfun Lan udario Japan, evakuacije, otkazani letovi

Supertajfun Lan udario Japan, evakuacije, otkazani letovi
Foto: Tanjug | Supertajfun Lan udario Japan, evakuacije, otkazani letovi

TOKIO - Pojedini dijelovi Japana suočili su se sa tajfunom dok su građani glasali na parlamentarnim izborima. Zabilježeni su naleti vjetra do 232 kilometra na čas.

Više hiljada ljudi širom Japana upozoreno je da se evakuišu, a stotine letova je otkazano pošto se snažan tajfun približio ostrvu Honšu, piše list Džapan tudej.

Supertajfun Lan je bio je još jedna prepreka strankama koje žele da poraze vladajuću partiju i premijera Šinza Abea, naveo je portal atimes.com.

Tajfun Lan nalazi se istočno od japanskog grada Okinava i kreće se prema sjeveroistoku zemlje brzinom od 40 kilometara na čas.

Lan je oluja četvrte kategorije, saopštila je Meteorološka agencija Japana. Tajfun će se Tokiju približiti u ponedjeljak.

Agencija je izdala upozorenja od obilnih padavina i poplava za obalu Japana na Tihom okeanu, uključujući i za dijelove Tokija, uprkos tome što se očekuje da tajfun oslabi na kategoriju tri do nedjelje uveče, javlja Rojters.

Neki dijelovi Japana su obavili glasanje u subotu, zbog naleta tajfuna.

Vladajuća koalicija premijera Japana Šinza Abea na putu je da ostvari veliku pobjedu na parlamentarnim izborima, ukazuju izlazne ankete.

Procjenjuje se da će Abeova koalicija, predvođena njegovom Liberalno-demokratskom strankom (LDP) osvojiti 311 od 465 mjesta u japanskom parlamentu, a mediji navode da je Abe blizu dvotrećinske većine.

Abe je prije tri nedjelje raspustio donji dom parlamenta, očekujući da će njegova Liberalno demokratska partija u ovom trenutku ostvariti dobar rezultat pošto se najveća opoziciona Demokratska partija raspala krajem septembra, a njegov rejting se popravio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije