Svijet

U Moskvi pregovori sirijskih vlasti i opozicije

MOSKVA - Predstavnici sirijske opozicije i izaslanici predsjednika Bašara al Asada počeli su u Moskvi pregovore o okončanju građanskog rata.

Riječ je o prvim razgovorima između opozicije, predstavnika Komiteta za nacionalnu koordinaciju snaga za demokratske promjene, Kurda i zvaničnika sirijskih vlasti, od kada su propali razgovori "Ženeva 2" u februaru 2014.godine.

U jednoj ruskoj diplomatskoj rezidenciji počeli su pregovori 32 člana različitih opozicionih grupa sa kojima Damask prihvata da razgovara i šest članova zvanične sirijske delegacije, koju predvodi sirijski ambasador pri UN, rekao je jedan od učesnika agenciji AFP. 

Očekivanja su, međutim, vrlo skromna, rekao je jedan od članova opozicije koji učestvuje u razgovorima, s obzirom na to da ne prisustvuju predstavnici Nacionalne koalicije sirijske opozicije, čije je sjedište u Istanbulu, a koju međunarodna zajednica smatra glavnom sirijskom opozicionom snagom. 

Koalicija je odbila da učestvuje, smatrajući da razgovori treba da se vode pod pokroviteljstvom UN u "neutralnoj" zemlji, a ne u Rusiji, za koju smatra da podržava vlasti u Damasku. 

Sirijci će se poslije prve prijepodnevne sesije sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, a onda nastaviti razgovore popodne i sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije