Svijet

Ubijeni svi učesnici napada na školu u Pakistanu

Ubijeni svi učesnici napada na školu u Pakistanu
Ubijeni svi učesnici napada na školu u Pakistanu

ISLAMABAD - Napad naoružanih talibana na vojnu školu u Pešavaru, na sjeverozapadu Pakistana, okončan je likvidacijom svih šest napadača, saopštila je pakistanska policija.

U ovom napadu je poginulo najmanje 130 osoba, od kojih su većina učenici, prenosi AFP.

"Operacija je završena, bezbjednosne snage obavljaju raščišćavanje i nadamo se da će zgrada uskoro biti očišćena. Tijela šestorice napadača su pronađena u zgradi", saopštio je zvaničnik pakistanske policije Abdulah Kan.

Portparol pakistanske armije Asim Badžva saopštio je na Tviteru da operaciju raščišćavanja usporavaju eksplozivne naprave koje su militanti postavili po školi.

Badžva dodaje kako su pripadnici specijalnih vojnih snaga uspjeli da spasu više od deset zaposlenih i učenika škole.

Napadači su u školu upali rano jutros i počeli nasumično da pucaju na djecu. Na lice mjesta su ubrzo stigli pripadnici pakistanske specijalne policije, koji su otvorili vatru na napadače.

Talibani su saopštili da su u školu poslali šest naoružanih ljudi koji su na sebi imali pojaseve sa eksplozivom. Ekstremisti su uzeli kao taoce oko 500 učenika i profesora.

Portparol talibana Mohamed Kurasani je u telefonskom pozivu pakistanskim medijima preuzeo odgovornost za ovaj napad, navodeći da je on izveden u znak odmazde zbog napada pakistanske vojske na porodice militanata.

"Odlučili smo da napadnemo baš vojnu školu zato što vlada ubija naše porodice i žene. Želimo da i oni osjete bol kakav smo i mi osjetili", rekao je Kurasani.

Osuda "užasnog" napada na školu

Vašington je osudio "užasan" napad na školu u pakistanskom gradu Pešavaru, u kome je ubijeno više od 120 ljudi, većinom djece, kada su talibani upali u zgradu.

Američki predsjednik Barak Obama najavio je podršku naporima pakistanske vlade u borbi protiv terorizma i ekstremizma i za promovisanje mira i stabilnosti u regionu.

"Teroristi su još jednom pokazali svoju izopačenost", rekao je Obama u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je "ovaj čin terorizma" razbjesnio i potresao svijet" i da počinioci "moraju biti kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije