Svijet

Ubistvo na Okinavi poremetilo razgovore Obame i Abea

Ubistvo na Okinavi poremetilo razgovore Obame i Abea
Ubistvo na Okinavi poremetilo razgovore Obame i Abea

TOKIO - Predsjednik SAD Barak Obama i premijer Japana Šinzo Abe održali su bilateralni sastanak u Japanu pred početak samita G-7. Njihove razgovore i konferenciju za štampu, međutim, umjesto globalnih ekonomskih pitanja, obilježilo nedavno ubistvo japanske građanke na Okinavi, koju je, smatra se, usmrtio civil na službi u američkoj vojsci.

Predsjednik SAD Barak Obama i premijer Japana Šinzo Abe susreli su se večeras po japanskom vremenu u centralnom Japanu, dan pred početak samita "Grupe 7", sastanka lidera sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Predsjednik Obama i premijer Abe razgovarali su o potrebi i načinima za stimulisanje ekonomskog rata u svijetu, o jačanju sposobnosti za odvraćanje i odbrambene moći dvije zemlje u odnosu Severnu Koreju, situaciji u Južnom kineskom moru, izbjegličkoj krizi na Bliskom istoku i u Evropi i o borbi protiv klimatskih promjena.

Međutim, kao predmet njihovih razgovora neočekivano se nametnula tragična tema 
koja ovih dana potresa japansku javnost.

Prošle nedjelje na južnom japanskom ostrvu Okinavi, na kojem je stacionirano 25.000 hiljada vojnika i civilnih službenika američke vojske, otkriveno je beživotno tijelo dvadesetogodišnje Japanke Rine Šimabukuro, koja je nestala krajem prošlog mjeseca.
Leš djevojke iz mjesta Uruma pronađen je odbačen u šumi sa tragovima uboda nožem.

Japanska policija je, pod sumnjom da je izvršio ubistvo i pokušao da prikrije dokaze o zločinu uklanjanjem tijela, uhapsila tridesetdvogodišnjeg Keneta Frenklina Šinzata (32), civila na službi u američkoj vojsci koji je zaposlen u velikoj bazi Kadena.

Šinzato, koji je u prošlosti služio i kao marinac, uhapšen je ove nedjelje i tokom saslušanja istražnim organima priznao da je u šumu bacio kofer s tijelom nastradale djevojke.

Zločin dominirao konferencijom za štampu

Japanski premijer Abe počeo je obraćanje novinarima na konferenciji za štampu nakon susreta sa predsjednikom Obamom osudom zločina i riječima da je svom gostu uložio snažan protest.

"Osjećam veliki gnijev prema tom sebičnom i gnusnom zločinu koji šokirao ne samo Okinavu, već i cio Japan," rekao je Abe, dodavši da je od predsjednika Obame zatražio da se preduzmu detaljne i stroge mjere kako bi se sprečili slični zločini u budućnosti.

Predsjednik Obama izrazio je saučešće i žaljenje povodom tog tragičnog događaja, te obećao punu saradnju američkih snaga sa istražnim organima. Takođe, jasno je stavio do znanja da će osumnjičeni biti prepušten japanskom pravosuđu.

Predsjednik Obama bio je prisiljen da se vraća na temu zločina na Okinavi i kada mu je bilo upućeno pitanje o nedavnoj akciji američkih bespilotnih letjelica u Pakistanu i njegovoj posjeti Vijetnamu, pa se može smatrati da je ubistvo na Okinavi u potpunosti obojilo susret dva lidera sa poslenicima sedme sile i zasjenilo pitanja kakva obično prate okupljanje na najvišem nivou "Grupe 7".

Najava velikog narodnog protesta na Okinavi

Civilna lica na službi u američkim bazama u Japanu spadaju pod jurisdikciju domaćih sudskih organa, dok za vojna lica to isto važi ako su počinila prestup u vrijeme kada nisu na dužnosti. 

Kao civilno lice, osumnjičeni Šinzato je izveden pred tužioca u gradu Naha, ekonomskom i administrativnom centru prefekture Okinava koji se nalazi hiljadu i po kilometara južno od Tokija.

Činjenica da je Šinzato miješanog japanskog i američkog porijekla nije ublažila gnjev i nezadovoljstvo domaćeg stanovništva koje se već decenijama suočava sa incidentima koje prouzrokuje američka vojska, kao što su silovanja, pljačke, saobraćajne nesreće ili padovi letjelica u naseljena područja.

Japanski mediji prenijeli su izjavu člana porodice nastradale koji je rekao da je za zločin krivo prisustvo stranaca, koji su tu zbog vojnih baza.

Lokalne vlasti i stanovništvo na Okinavi, koja čini samo 0,6 posto japanske teritorije ali udomljava polovinu američkog ljudstva u toj zemlji, dugi niz godina traže smanjenje američkog prisustva i prekid dalje izgradnje vojnih instalacija na njihovom ostrvu. Američke baze prekrivaju čak 18 odsto teritorije tog ostrva od 1.200 kvadratnih kilometara na kojem živi 1,2 miliona ljudi.

Antiratni aktivisti i stanovnici sada najavljuju održavanje velikog narodnog protesta koji bi trebalo da okupi više desetina hiljada ljudi i na kojem će, ocjenjuju japanski mediji, biti traženo ne smanjenje, već potpuni odlazak američkog kontingenta sa Okinave.

To je i glavni razlog zašto su dva lidera najveći dio svog obraćanja medijima posvetili naporima za ublažavanje negativnih posljedica zločina na tom strateški važnom tropskom ostrvu u Tihom okeanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije