Svijet

Ukrajina krši rezoluciju Savjeta bezbjednosti

NJUJORK - Pokušaj ukrajinskih vojnika da preuzmu kontrolu nad mjestom rušenja malezijskog aviona predstavljao bi kršenje Rezolucije 2166 Savjeta bezbjednosti UN, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

"Čuli smo danas izjave nekoliko predstavnika ukrajinskih bezbjednosnih snaga da namjeravaju da uspostave vojnu kontrolu nad mjestom rušenja aviona. To bi, naravno, bilo direktno kršenje Rezolucije 2166", rekao je Čurkin.

Čurkin je pozdravio vijest o današnjem potpisivanju sporazuma između Holadnije i Ukrajine o formiranju međunarodne misije koja bi trebalo da osigurava bezbjednost eksperata na mjestu nesreće.

Prema njegovim riječima, Rusija je odmah podržala ideju o upućivanju grupe policajaca i istražilaca, prenosi Itar tas. 

Ruski diplomata je podvukao da se Rusija zalaže za detaljnu i nepristrasnu istragu o uzroku pada "Boinga" i aktivno je učestvovala u radu na odgovarajućoj rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN, jednoglasno usvojenoj 21. jula.

"Ne želimo da se neko miješa u tu istragu", rekao je Čurkin.

Ruski diplomata je upozorio da vojna dejstva ukrajinskih vojnika u oblasti rušenja aviona "otvoreno protivrječe" rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN.

Čurkin je podsjetio na obećanje predsjednika Ukrajine Petra Porošenka da njegova vojska neće pucati na civile.

"Oni pucaju na civilno stanovništvo, na stambene oblasti, stambene zgrade, bolnice, parkove", rekao je on, pozivajući Kijev, koji svoje akcije pravda neophodnošću očuvanja teritorijalne cjelovitosti da misli o sopstvenim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije