Svijet

Usvojen budžet Srbije za 2015. godinu

Usvojen budžet Srbije za 2015. godinu
Usvojen budžet Srbije za 2015. godinu

BEOGRAD - Poslanici Parlamenta Srbije usvojili su rano jutros budžet za 2015. godinu, rebalans budžeta za 2014. godinu i i set pratećih finansijskih zakona.

Rasprava o amandmanima je trajala oko 20 časova, a za budžet je glasalo 160 poslanika, dok je pet bilo protiv.

Prema Prijedlogu budžeta za narednu godinu planirani prihodi iznose 924,4 milijarde dinara /7,57 milijardi evra/, rashodi oko 1.115,7 milijardi dinara /8,87 milijardi evra/, a deficit je 191,3 milijarde dinara.

Rashodi budžeta za 2015. godinu biće smanjeni za 2,8 odsto u odnosu na iznos predviđen rebalansom budžeta za 2014. godinu, dok će predviđeni ukupni prihodi od 924,4 milijarde dinara biti veći za tri odsto u odnosu na iznos predviđen rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je budžet za narednu godinu "šansa da Srbija da izađe iz krize".

Vujović je objasnio da se rebalans donosi, jer je Vlada ostvarila bolje prihode od planiranih, a troškove smanjila, što, kako kaže, omogućava da se isplate stari dugovi.

Osim budžeta za 2015.godinu i rebalansa za tekuću godinu, poslanici su usvojili i set zakona iz oblasti finansija čija bi primjena, prema projekciji predlagača trebalo da doprinose sveobuhvatnim reformama u koje je ušla srpska Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije